Per-Kristian Foss mener nesten alle sakene Stortingets kontrollkomité behandler har utgangspunkt i saker pressen har avdekket. Foto: Birgit Dannenberg
Per-Kristian Foss mener nesten alle sakene Stortingets kontrollkomité behandler har utgangspunkt i saker pressen har avdekket. Foto: Birgit Dannenberg

Takker pressen, ikke nettavisene

De fleste sakene Stortingets kontrollkomité behandler er en konsekvens av avisenes gravejournalistikk, hevder Høyre-topp Per-Kristian Foss.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har stor tro på gravejournalistikk. I løpet av mine 30 år som politiker er svært mange og viktige saker blitt kjent utelukkende på grunn av gravejournalisters innsats. Og som medlem av Stortingets kontrollkomité registrerer jeg at nesten alle de sakene vi behandler har utgangspunkt i saker pressen har avdekket, uttalte Foss da «Norsk presses historie» ble lansert onsdag.

Selv om Høyres tidligere nestleder og nåværende stortingsrepresentant roser avisenes gravejournalistikk, har han også mye ris å gi. Blant annet mener han at det bare er avisene som bør hedres for sin undersøkende journalistikk. Etermedier og framfor alt nettavisene henger langt etter her.

– Så langt har jeg ikke sett noen nettaviser som har klart å avdekke noe av samfunnsmessig betydning.

Dårligere innsikt

Per-Kristian Foss omtaler seg selv som en god avisleser, med fast daglig lesing av syv aviser. Han har også en kort journalistkarriere bak seg, før politikken slukte ham.

– Da jeg gikk inn i politikken hadde både partiene og avisene en politisk ideologi. Nå er ideologien død i pressen, og redaktører vandrer fra stol til stol. Jeg skal ikke hevde at avpolitiseringen av pressen har vært negativ, men at innsikten i partienes liv som konsekvens er blitt dårligere er det ingen tvil om.

Høyre-politikeren refser også journalister for å ha altfor dårlig kunnskap om Stortinget.

– Jeg blir ofte kontaktet av journalister som avslører at de vet altfor lite om hvordan Stortinget og saksbehandlingen der fungerer. Det er et problem for pressen.

Vesentlighetskriteriet bør gjenoppfinnes

Et annet problem Foss møter i sin daglige omgang med aviser er det han hevder er mangel på vesentlighet.

– Det er altfor mye å bla forbi i dagens aviser, og med tanke på framtiden bør pressen snart gjenoppdage vesentlighetskriteriet, mener Foss. Som også mener at avisene ofte mener for mye.

– Det er så mange ledere og kommentarer i dagens aviser at de samlet ofte kan komme i konflikt med hverandre. Det hadde vært mer spennende om avisene trykte meninger når de virkelig mener noe!

Powered by Labrador CMS