NTB sensurerer pressemeldinger

6. mai demonstrerte vi for cannabis-legalisering i Oslo og 107 andre byer verden rundt under fellesnavnet Millennium Marihuana March. I forkant av dette, den første uken i mai, ønsket vi som arrangerte demonstrasjonen i Oslo å sende ut en pressemelding via NTB-PLUSS som tar seg godt betalt for denne tjenesten, nærmere bestemt 5.000 kroner for en enkeltutsendelse.

Her er pressemeldingen:

http://www.mindtravels.net/fl/hamp/pressemelding-mmm2k.htm

På NTBs nettside www.ntb.

no/prm/default.htm står det «Pressemeldingene verken redigeres eller godkjennes av NTB-PLUSS sin redaksjon, men de formidles fram til redaksjonenes dataskjermer på samme måte som nyhetene.»

Jeg sendte en e-postmelding til produktsjef i NTB-PLUSS, Lars J. H. Jacobsen, og spurte hvordan vi skulle gjøre det rent praktisk.

 

Han svarte: «Det er bare å maile meg meldingen så sender jeg den videre for utsendelse. Legg også ved fakturaadressen. Enkelt og greit.»

Jeg sendte den til ham men når jeg ikke fikk noen tilbakemelding så ringte jeg Jacobsen for å finne ut om han hadde mottatt meldingen. Da fikk jeg til svar at den var problematisk og at andre enn ham måtte vurdere den.

 

Han lovte å ringe meg tilbake senere samme dag men gjorde det ikke. Jeg sendte ham derfor en SMS-tekstmelding for å høre om meldingen kunne sendes ut og fikk positivt svar tilbake.

 

Han skrev at jeg skulle sende den til [email protected] og det gjorde jeg. Da fikk jeg følgende svar fra en medarbeider ved navn Anita: «Vi har diskutert denne meldingen internt her hos oss, og funnet ut at du må moderere denne meldingen en god del, dersom vi skal sende den ut. Det er OK å ta med litt historikk, hvor og hvorfor aksjonen holdes + info. om hva andre EU-land gjør + mener.»

Da jeg ut ifra dette svaret ikke kunne forstå hva som var problemet og hvordan jeg eventuelt skulle redigere pressemeldingen så sendte jeg en ny melding og spurte «Hvorfor skriver dere «Pressemeldingene verken redigeres eller godkjennes av NTB-PLUSS sin redaksjon…» hvis dere likevel har for vane å be om at pressemeldinger redigeres? Hva konkret er det som er galt med pressemeldingen? For jeg vet ærlig talt ikke hvordan jeg skal tolke deres forvirrende forespørsel om å «moderere denne meldingen en god del».»

Da fikk jeg følgende svar fra redaksjonssjef Kirsten Flagstad: «Når NTB-PLUSS sender ut pressemeldinger blir de fulgt av teksten «Pressemeldingene verken godkjennes eller redigeres av NTB-PLUSS sin redaksjon.» NTB-PLUSS forbeholder seg imidlertid retten til å velge ikke å distribuere en pressemelding, og det gjør vi i dette tilfellet.»

Etter dette sendte jeg følgende melding til Flagstad, Jacobsen, [email protected] og brit.

[email protected]:

«Jeg forstår meget godt at dere ikke har noen plikt til å sende ut hva som helst men i dette tilfellet så gir dere svært sprikende og merkelige tilbakemeldinger. Nå har jeg fått tre forskjellige svar fra dere: først et ok fra Jacobsen, så blir jeg av Anita bedt om å redigere meldingen og «moderere denne meldingen en god del» (hvordan skal jeg tolke dette?) og så skriver du at dere ikke vil sende den ut i det hele tatt.

Hvis dere har for vane å refusere pressemeldinger så burde dere kanskje opplyse om det og kriteriene slik at man kan slippe å kaste bort tid på å prøve å nå frem til dere forgjeves. Nå er jeg spent på om dere har lyst til å gi meg noen eksempler på hvor grensen(e) går for hva dere er villige til å sende ut, for dette her begynner å lukte mistenkelig.

 

Men på den annen side: hvis et nyhetsbyrås oppgave er å være like selektive som hvilken som helst avis, radio- eller TV-kanal (selv i en pressemeldingstjeneste som koster 5.000 kr), så skjønner jeg hvorfor.»

Etter dette har jeg ikke fått noen form for respons fra NTB og mitt spørsmål er da: er dette typisk for NTBs praksis når det gjelder utsendelse av pressemeldinger, og NTBs behandling av kunder som skiller seg ut fra flertallet ved å ha politisk ukorrekte meninger?

Frank Lorvik

Leder, Initiativ for Ny Narkotikapolitikk

Powered by Labrador CMS