Daglig leder Maren Helly-Hansen Sørbye i PUDDER.
Daglig leder Maren Helly-Hansen Sørbye i PUDDER.

Stylister støtter frilanserne

Ledende stylingbyrå nekter å godta Aller Medias frilanskontrakt.

Publisert Sist oppdatert

PUDDER er ifølge daglig leder Maren Helly-Hansen Sørbye landets eneste stylingbyrå av sin type. De har 14 etablerte stylister, hår- og makeupartister i stallen, og formidler frilansere i tillegg. Nå setter de foten ned for Aller Medias leveringsavtale. Deres medarbeidere skal verken signere avtalen eller samarbeide med fotografer som har signert den.

– Kraftig signal

Solidaritet med fotografkollegene og prinsipper er de viktigste grunnene til PUDDERs motstand, men Sørbye kan også tenke seg at det vil oppstå egne problemer for stylistene. I utlandet er stylister blitt saksøkt fordi bilder med luksusmerker de har lånt har dukket opp i nye sammenhenger.

I en e-post til Aller Media peker hun på at de er flere som er med på å skape bildene, og at det derfor er problematisk om fotografene kan overdra bruksrettighetene til konsernet.

– Det er mange aspekter her jeg tror Aller ikke har tenkt på eller vet om.

Frilansjournalistenes leder Jørn Wad synes stylingbyråets støtte er svært gledelig, og tror den kan bidra til at færre godtar kontrakten.

– Det sender et kraftig signal til Aller-ledelsen og til de som vurderer å signere, og vil kunne gjøre det problematisk å arbeide for dem som har signert.

– Påvirker kvaliteten

Sørbye sier de jobber veldig mye med Aller Media. Hun håper konsernet nå blir tvunget til å bruke deres stylister, i tillegg til fotografer som ikke har signert. Ellers er hun ikke i tvil om at det vil påvirke kvaliteten.

– Jeg skal ikke si at det ikke finnes mye talent, men det er stor forskjell på dem med lite og lang erfaring.

Frykter du at de vil bytte dere ut med mindre erfarne frilansere?

– De er tydelige på at de ikke er avhengige av oss, men jeg mener de vil trenge oss og andre hvis de ønsker å opprettholde sine magasiners profil og kvalitet. Men uavhengig av Aller er det alltid jobb for flinke folk. Så nei, jeg er ikke bekymret.

Flere allierte

Søbye forteller at hun har snakket med en stylist som har undertegnet, og nå har bestemt seg for å si opp kontrakten.

– Det må være målet, å få de som har signert avtalen til å si den opp. Det tallet Aller oppgir over signerte i dag kan fort endre seg.

Frilanserne har fra før av fått offisiell støtte fra paraplyorganisasjonen Foto-Norge, som representerer rundt 5.000 fotografer. De fraråder signering av de nye frilanskontraktene i Hjemmet Mortensen, Aller Media, Edda Media og Bonnier, og ber om at inngåtte kontrakter blir sagt opp snarest mulig.

Også modellbransjen gjør motstand. Daglig leder i Team Modeller, Eivor Øvrebø, har gjort det klart at bilder av deres modeller ikke skal gjenbrukes etter vilkårene i Aller Medias leveringsavtale. Facebook-siden «Ikke rør opphavsretten min», som ble opprettet av Frilansjournalistene, er nå oppe i over 3.000 tilhengere.

Velger andre

Direktør Tore Sannum i Aller Media skriver i en e-post til Journalisten at de tar PUDDERs avgjørelse til etterretning og derfor velger andre samarbeidspartnere.

«Det er frivillig å signere vår Leveringsavtale, og dyktige frilansere er fortsatt velkommen til å levere tilbudt materiale til Aller Media, men da må de ta den økonomiske risikoen selv.»

Han understreker at de ikke ser på frilansere som en gruppe, og at de ser det som naturlig å kommunisere med dem hver for seg.

«Her har vi tydeligvis et ulikt ståsted, og uenighet er i og for seg greit, så lenge dialogen er konstruktiv og faktabasert.», skriver Sannum, som mener det har oppstått mange misforståelser.Powered by Labrador CMS