Tuva Jorfald og Lars Eikander i Radio Metro. Foto: Birgit Dannenberg
– Dette var kjempegøy
Tuva Jorfald og Lars Eikanger dro i gang ny storbyradio i morges.
Radio Metro kom på lufta klokka 06.00, med Jorfald (30) og Eikanger (45) som programledere for hovedsatsingen Metro Morgen. Eikanger har drøyt 20 års radioerfaring fra Radio1 og Kanal 24, mens Jorfald har arbeidet i NTB Riksnytt, Radio Tango og NRK P3.
– Det var kjempegøy, og jeg synes det gikk veldig bra. Lars og jeg kom oss først i studio og fikk trent litt i går. Derfor var det jo spennende hvordan det egentlig ville gå. Det var deilig å komme i gang med sendingene, sier en godt fornøyd Jorfald.
Også presseveteranen Thor Viksveen (62) bidrar til sendingene, ved å utdype aktuelle saker i nyhetsbildet. Viksveen er tidligere toppleder i NTB, Økonomisk Rapport og Rogalands Avis.
Midlertidig
Fram til 1. juli sender Radio Metro på en midlertidig konsensjon. Freksensen er FM 90,5 og ikke den opprinnelig tildelte 102,0. Dersom stasjonen om noen uker får tilbake den faste konsesjonen som ble trukket tilbake av kulturminister Trond Giske, vil potensialet ligge på om lag 800.000 lyttere i Stor-Oslo. Da må lytterne i tilfelle lokkes over på en ny frekvens.
Radio Metro drives av det uavhengige, norske radioselskapet 21st Venture, der Metro-sjef Svein Larsen eier 31,75 prosent av aksjene. Larsen er radioveteran og har tidligere vært med på å skaffe konsesjoner til P4, som han var sjef for i perioden 1993-99, og Kanal4/Kanal 24. 21st og Larsen har også stått bak en rekke radiostasjoner i det sørlige Afrika.
Skipsreder og professor
Med seg på eiersiden har Larsen gamle kjente fra P4-tiden: skipsreder Tharald Brøvig gjennom sitt selskap Gezina (38,75 prosent), tidligere salgsdirektør i P4 Rune Remøy (20,35 prosent) og BI-professor Jørgen Randers gjennom selskapet Lønnhaugen (9,33 prosent).
På spørsmål om hvordan hun oppfatter at Radio Metros morgensending skiller seg ut fra andre radiostasjoner med liknende konsepter, svarer Jorfald:
– Vi føler at våre personligheter representerer noe spesielt. Lars har blitt en voksen trebarnsfar som bor på landet, mens jeg bor midt i byen og sjelden sitter i ro på ettromsen min. Vi forsøker å lage en stemning i studio som gjør at folk vil lytte på oss igjen og igjen. Dessuten har vi, i motsetning til P4 og Radio Norge, et definert lokalmarked i Oslo å forholde oss til.
Smårusk
– Dere erklærte at klokka var 15 da 08.00-nyhetene gikk på lufta?
– Det skjer jo noe smårusk, når teknikken er ny. Det er mye å holde styr på i starten, men vi føler at vi har et veldig godt utgangspunkt å jobbe med, sier Jorfald.
Nyhetene på Radio Metro torsdag morgen var rikspregede, mens Viksveen supplerte med et spesielt blikk på boligmarkedet i Oslo. Også en del forhåndsproduserte innslag hadde lokal vri.
– Dette gikk rimelig bra, mener radiosjef Larsen. En del mindre tekniske ting må rettes opp. Men med Lars, Tuva, Thor og trafikktjenesten på plass ser jeg at morgensendingen har potensial til å gjøre det veldig godt.
Frekvensforvirring
– Ser du problemer med at dere må skifte fra dagens FM 90,5 til en annen frekvens når dere eventuelt får fast konsesjon?
– Det er ikke tvil om at det er en problemstilling. Vi vet ikke hvilken frekvens vi kommer på om seks måneder. Men hvis du bygger opp en god lytterlojalitet, så har vi gode muligheter til å sluse dem over til en eventuell ny frekvens. Vi får i tilfelle noen måneder til å kommunisere frekvensskiftet, etter at de faste konsesjonene er fordelt.
– Hvorfor var det ikke reklame under sendingen i dag?
– Fordi all reklame er timet inn fra mandag, av praktiske årsaker. Vi jobber fortsatt med å produsere reklamespoter, svarer Larsen.
Nå har han 15 medarbeidere på plass, halvparten av dem redaksjonelle. Om lag like mange nyansettelser er ventet i tiden framover.