Trond Giske under dagens pressesamling på Stortinget. Foto: Martin Huseby Jensen
Trond Giske under dagens pressesamling på Stortinget. Foto: Martin Huseby Jensen

Ventet uansett søksmål

Uansett hvem som vant lokalradiokonsesjonene, regnet Giske med det ville komme søksmål.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i dag gjorde Svein Larsen det klart at Radio Metro trekker Kultur- og kirkedepartementet for retten, for å få midlertidig sendetillatelse. Det kan også være at Radio Metro på sikt vil saksøke staten dersom dette ikke går igjennom.

Holder mål

Under en provisorisk pressesamling på Stortinget gjorde statsråd Trond Giske det klart at han mener departementets sak uansett holder mål juridisk. Statsråden mener uansett konsesjonsvedtakenes utfall, ville det kommet søksmål.

– Alternativet er at vi hadde vurdert vårt skjønn, men det ville blitt for omfattende da vi ikke var sikre på konkurransevilkårene til de enkelte.

Giske sier til Journalisten at han mener han ville sett atskillig mørkere på det om et eventuelt søksmål hadde kommet som følge av at det kom på grunnlag av forskjellig informasjon.

Statsråden forteller at hele konsesjonsprosessen vil bli evaluert når den endelige tildelingen foreligger på våren. 28 konsesjoner skal ut på ny søkerunde som begynner til uken, og har søknadsfrist 13. januar.

Vil ha likebehandling

Svein Larsen har sendt et brev til kulturdepartementet hvor han ber om å få en midlertidig konsesjon fra nyttår av. Dette vil trolig demme opp for eventuelle tap investorene i radiokanalen har tatt på seg.

Kulturministeren mener på sin side at det ikke er noen automatikk i at Larsen skal få den. Ifølge Giske ser departementet nå på om det juridisk mulig å lyse ut en midlertidig konsesjon hvor også Radio Metro kan søke.

– Det må skje på like vilkår for alle, sier Giske og viser til at også andre må få muligheten til å søke på en slik midlertidig sendetillatelse.

Han mener at eventuelle økonomiske bindinger og kontrakter Larsen og Radio Metro har inngått må stå for deres kappe, da investeringen ble gjort før søknaden ikke var endelig behandlet.

Kompliment

Radio Metros Svein Larsen betegnet tidligere i dag Trond Giske som en solgud da han valgte å sette 28 konsesjoner ut på ny høringsrunde. Giske tar Larsens karakteristikk med et smil.

– Sammenliknet med videoen Svein Larsen sendte oss, er det å bli kalt solkonge et kompliment.

Noen vil dø

Da Giske i forrige uke kunngjorde at NRKs Alltid Klassisk skal fjernes fra FM-båndet og kun være en digitalkanal, åpnet han samtidig for at flere aktører kan komme til flere steder i landet.

Dette mener Svein Larsen og andre aktører i lokalradiobransjen vil skape en tøff markedssituasjon.

– Ja, det vil føre til hardere konkurranse, og det er ikke sikkert at alle aktørene vil overleve den, sier Giske.

Han mener det er bedre at lytterne bestemmer hvilke kanaler som overlever, og ikke departementet.

– Dessuten når radio blir heldigitalt er det jo fritt fram.

Powered by Labrador CMS