– Endelig våknet mediene

BERGEN (Journalisten): Tildelingen av lokale radiokonsesjoner skapte en strøm av medieoppslag.

Publisert   Sist oppdatert

Mandag kunngjorde Medietilsynet hvem som ville få konsesjoner til lokalradiodrift fra nyttår, og hvem som mistet dem. Det skapte en voldsom interesse fra mediene.

– Veldig spennende

– Jeg synes det er flott at mediene endelig våknet. Vi synes det er skrevet lite om lokalradio i mediene. Men når det nå ble tildeling med mange lokale saker pressen kunne ta tak i, er det naturlig at det er mange saker som kommer på trykk, sier styreleder i Norsk Lokalradioforbund (NLR), Vigleik Brekke.

Ifølge et søk medieanalysebyrået Retriever har gjort for Journalisten ble det publisert 513 artikler om lokalradiokonsesjonen fra mandag og fram til lunsjtider torsdag.

– Det er jo veldig spennende å se at lokalradio fortsatt fascinerer, det er veldig positivt, sier områdeleder i Medietilsynet, Gudbrand Guthus.

– Kan ikke diskriminere

Guthus er langt fra overrasket over reaksjonene som har kommet rundt en del av dagens konsesjonærer som mister senderetten sin fra nyttår.

– Det har vært storm rundt en del radiostasjoner. I forhold til det man kunne forvente, vil jeg ikke si det har vært mye kritikk. At vi ikke har lagt vekt på at søkeren ikke har drevet radio tidligere, kan være vanskelig å forstå. Vi har heller ikke hatt mulighet til å legge vekt på at det har vært drevet god radio i mange år. Her er det lovnader som er kommet med i betraktningen, og da har vi ikke hatt lov til å diskriminere, forklarer Guthus.

Vigleik Brekke er også redaktør og daglig leder i Kystradioen, som etter 24 års drift har mistet konsesjonen sin til Bergensavisen.

– Vi er den eneste lokalradioen i distriktet som daglig har hatt egenproduserte lokale nyheter i over 20 år. Du får ikke konsesjon for godt navn og rykte, og trofast tjeneste, sier han.

Vil anke

Kystradioen bygger på et kristent verdisyn og har kringkastet til både Bergen og de nærliggende kommunene. De ansatte har mottatt mye støtte etter at radiostasjonen ikke fikk fornyet konsesjonen sin.

– Jeg opplever en voldsom støtte fra lyttere og fra politisk hold, fra byen, nabokommunene og fylkeskommunen. Det er en unisont kritisk holdning til avslaget fra tilsynet. Det er veldig mange som mener vi gir et godt tilbud som de mister, forteller Brekke.

Brekke forteller at de trolig vil klage på vedtaket fra tilsynet, og at det skal til behandling i et styremøte til uken. Guthus regner med at Kystradioen ikke blir den eneste som anker.

– Det er nesten tre uker til klagefristen, og jeg antar at vi får flere klager. Det er ikke vanskelig å tenke seg at de er misfornøyde når de ikke får ny konsesjon, sier Guthus.

I helgen møter Vigleik Brekke Bergensavisens redaktør Olav Terje Bergo til debatt i TV 2 Nyhetskanalens program «I uken».