Valglokalene stengte klokka 16 norsk tid, og de første resultatene kan ventes rundt klokka 21. Foto: Reuters / NTB scanpix
Valglokalene stengte klokka 16 norsk tid, og de første resultatene kan ventes rundt klokka 21. Foto: Reuters / NTB scanpix

Opposisjonen anklager statlige medier for å manipulere foreløpige valgresultater

Tyrkisk opposisjon hevder stemmetellingen er manipulert.

Publisert Sist oppdatert

Tyrkias president Erdogan erklærte valgseier basert på uoffisielle resultater, men opposisjonen mener resultatene er feil og at det blir en ny valgomgang.

– De uoffisielle resultatene av valget er klart. Ifølge disse har nasjonen tiltrodd meg oppgavene og vervene i presidentskapet, sa Erdogan i en tale fra Istanbul før det endelige valgresultatet var klart søndag kveld.

Det statlige nyhetsbyrået Anadolu erklærte ved 22-tiden søndag at Erdogan vinner valget med om lag 53 prosent av stemmene. Valgkommisjonen YSK har imidlertid ennå ikke presentert de endelige resultatene. Erdogan er avhengig av å få minst halvparten av stemmene for å vinne valget, hvis ikke blir det en ny valgomgang.

– Med et oppmøte på nær 90 prosent har Tyrkia lært verdenen en lekse i demokrati. Jeg håper ingen vil overskygge valgresultatene for å begrave sine egne feil, sa han.

For første gang holdes presidentvalget og valg av ny nasjonalforsamling samtidig i Tyrkia. Dette valget er også spesielt fordi det sikrer presidenten mer makt enn tidligere, etter at et flertall stemte for en grunnlovsendring i en folkeavstemning i april i fjor. Endringen går blant annet ut på at statsministervervet og presidentvervet slås sammen.

Erdogan har altså nå erklært at denne makten er hans.

– Manipulasjon

Opposisjonen i Tyrkia anklager statlige medier for å manipulere foreløpige valgresultater for å gi inntrykk av at president Recep Tayyip Erdogan leder trygt. De mener Erdogan ligger an til å få under halvparten av stemmene, og at det dermed går mot en ny valgomgang.

Også Ince selv anklager det statlige nyhetsbyrået Anadolu for å manipulere resultatene.

– Jeg ber alle representantene i stemmelokalene om ikke å forlate valgurnene, sier han.

– Det er en veldig sterk ordbruk fra opposisjonen sin side, sier Morten Myksvoll, som dekker valget med bloggen tyrkiskpolitikk.no.

Færre stemmer telt opp

Flere kilder, inkludert avisen Hürriyet, hevdet søndag kveld at nyhetsbyrået Anadolu opererer med en høyere andel opptelte stemmer enn det nasjonale valgstyret selv har opplyst om. Det er Myksvoll enig i.

– Anadolu Ajansi sier at nær 90 prosent av stemmene er telt opp. Det er ikke korrekt. Det er stor forskjell på at stemmeurnene er åpnet, og at stemmene faktisk er talt, skriver han, og opplyser klokken 22.45 at det fortsatt er kø utenfor flere valgkontorer for å levere stemmer fra de ulike stemmelokalene.

Spenning om nasjonalforsamling

Det er også knyttet spenning til hvor stor del av setene i nasjonalforsamlingen Erdogans parti sikrer seg. Ifølge Reuters hadde partiet 43 prosent da nesten 98 prosent av stemmene var talt opp. Dermed ligger det an til at partiet må støtte seg på sin alliansepartner, det nasjonalistiske MHP, som foreløpig har fått 11 prosent.

Incens parti CHP hadde 23 prosent av stemmene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det prokurdiske partiet HDP ligger an til å få 11 prosent av stemmene, og vil i så fall komme over sperregrensen på 10 prosent, og dermed komme inn i nasjonalforsamlingen.

Powered by Labrador CMS