Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan strammer stadig inn på ytringsfriheten i landet, konstaterer PEN i en ny rapport. Foto: Flickr.com/Creative Commons
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan strammer stadig inn på ytringsfriheten i landet, konstaterer PEN i en ny rapport. Foto: Flickr.com/Creative Commons

PEN advarer mot skremmende medie=utvikling i Tyrkia 

Dokumenterer hvordan president Recep Tayyip Erdogan stadig strammer grepet.

Publisert Sist oppdatert
Ytringsfrihetsorganisasjonen PEN advarer i en ny rapport mot en skremmende utvikling i Tyrkia. Rapporten “Surveillance, Secrecy and Self-censorship: New Digital Freedom Challenges in Turkey” (PDF), som lanseres av PEN International og Norske PEN, dokumenterer hvordan regimet i Ankara i økende grad tar i bruk hardtslående tiltak for å kneble ytringsfriheten i landet.
 
– Den digitale sensuren rammer ikke bare forfattere og journalister, den rammer hele befolkningen, slår rapporten fast.

Massesensur

Tyrkiske myndigheter har de siste årene sikret seg vide fullmakter til å drive massesensur, og internettleverandører i landet tvinges til å bistå.
 
– Vi er dypt bekymret over den usedvanlige graden av kontroll som tyrkiske myndigheter forsøker å utøve på lovlig debattfora på nettet, heter det blant annet i PEN-rapporten.
 
– Det faktum at en av våre kollegaer, journalist og PEN-medlem Can Dündaris sitter bak lås og slå samtidig med at vi lanserer denne rapporten, viser hvordan ytringsfriheten stadig innskrenkes, sier presidenten i PEN International, Jennifer Clement.

Påskudd

PEN mener tyrkiske myndigheter bruker kampen mot terror og korrupsjon som påskudd for å skjerpe sensuren og straffeforfølge politiske motstandere.
 
Rapporten viser hvordan sosiale medier og nettsider blir blokkert og nettrafikken blir overvåket i Tyrkia, der stadig flere havner bak lås og slå.
 
– Rapporten om sensur i det digitale rom i Tyrkia viser regimets sjokkerende mangel på tillit til egne innbyggere og gjør folks dype frykt for undertrykkelse og manglende rettssikkerhet berettiget, konstaterer William Nygaard, som er president i PEN Norge. (©NTB)
 
Interessert i medienyheter? Følg Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:
 
Powered by Labrador CMS