IDENTITET: Medieviter Karoline Tømte har skrevet masteroppgave om bloggernes virkelighet. Foto: Birgit Dannenberg
IDENTITET: Medieviter Karoline Tømte har skrevet masteroppgave om bloggernes virkelighet. Foto: Birgit Dannenberg

Retusjerte selvbilder

Personlige blogger spiller på identitet og autensitet, men virkeligheten som presenteres er helst filtrert.

Publisert Sist oppdatert

– For ti år siden lekte mange med sin identitet på nettet. Nå leker man lite, og personlige blogger framstår mer som en forlengelse av bloggernes identitet. Men man viser bare et utsnitt av seg selv, hevder Karoline Tømte.

Medieviteren fra IMK har skrevet masteroppgaven «Bloggpraksis som lært selvrepresentasjon». Funnene viser blant annet at kravet og forventningene til autensitet i personlige blogger er sterke i miljøet, men at virkeligheten ligger et stykke unna idealene.

– Det blir en lært selvrepresentasjon, hvor bloggeren lærer om seg selv ved å dokumentere eksempelvis tanker, følelser og smak. Men bloggeren lærer også å forholde seg til publikum, og i dette møtet blir autentisiteten redigert og filtrert. Til tross for bloggernes intensjon om å framvise en helhetlig identitet, er det derfor ikke nødvendigvis fullt samsvar mellom den offentlige og den private identiteten, sier Tømte.

Tømtes undersøkelse av personlige bloggere og bloggmiljøet kan også tyde på at kjønnene har ulike motivasjoner og mål for sin virksomhet. Mens guttene i stor grad gjør det for sin egen del og for å oppnå noe, er jentene mer opptatt av at bloggen skal være til nytte og glede for andre.

– Jenter virker i tillegg å være mer opptatt av det estetiske, mens gutta helst ser bloggen som et verktøy, bemerker Tømte.

Ideen om nettet som en «fri og demokratisk plattform» for alle, underbygges ikke av Tømtes oppgave. Tvert imot synes det som om bloggene har tilpasset seg en felles norm, med bestemte krav om hva man kan gjøre og hva man må mestre.

– Bloggerne har utviklet en etikk preget av sterk indre justis. De har tydelige kjøreregler som skal følges, og brudd på disse fører til raskt tap av status i bloggermiljøet, hevder Tømte.

Powered by Labrador CMS