Ida Anna Haugen, frontredaktør for nrk.no, irriterer seg over at norske medier er så lite rause med hverandre. Foto: Privat.

MORGENRUTINEN:
Ida Anna Haugens rareste opplevelse på jobb er å ha intervjuet Robbie Williams

– Han brøt plutselig ut i en fremførelse av «Fairytale», sier NRKs frontredaktør.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Ida Anna Haugen er frontredaktør for nrk.no.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Kaffe!

– Hva har du på nattbordet?

– Et glass vann, en enhjørningparaply, mobillader og Olaug Nilssens «Tung tids tale». Jeg manner meg opp til å lese den.

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Jeg tenker jobb fra jeg våkner. Jeg sjekker jobbmail i senga for å se om det er noe jeg må være forberedt på til jeg er på plass, og så går runden fra nrk.no til VG, Dagbladet, Aftenposten, Facebook, og ofte en liten tur innom New York Times.

– Jeg pleier å få med meg siste episode av podkasten The Daily på vei til jobb, selv om det kan være litt bakpå. Det er bare noe veldig fint med å ha Michael Barbaro på øret når man kanskje er litt trøtt.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– «Rosenborg-kollaps sikret Molde-gull».

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt, og hvorfor?

– Det hadde vært fryktelig spennende å få en litt lang og god samtale med Donald Trump, jeg må jo innrømme det. Eventuelt Steve Bannon, kunne gått for det også.

– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?

– Jeg tror ikke jeg er alene om å omtale meg selv som nysgjerrig, så jeg spør mye. Det tror jeg er en viktig egenskap i den bransjen vi er i. Aldri undervurder viktigheten av «hvorfor».

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

– Det er så mye. Det var fantastisk gøy å jobbe med UNG-sidene i Laagendalsposten og nærmest få litt «carte blanche» til å levere det vi ville. Ikke alt var dyptpløyende journalistikk, men vi lærte utrolig masse om journalistfaget. Ellers var det en ganske rar opplevelse å få et separatintervju med Robbie Williams, hvor han plutselig bryter ut i en fremførelse av «Fairytale». Hvem skulle trodd at også han ser på Eurovision?

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

– På GEN Summit før sommeren fikk jeg høre Rana Ayyub fortelle om trakasseringen hun er blitt utsatt for som kvinnelig, muslimsk journalist i India. Det er fullstendig forkastelig, og det at hun er modig nok til å stå frem, snakke om det og fortsette sitt arbeid, inspirerte meg helt enormt.

– Her i Norge synes jeg det Filter Nyheter får til er utrolig spennende, og Paragon features er gode venner som gjør glitrende ting med spennende historiefortellingsteknikker. I tillegg blir jeg nesten daglig inspirert av ting som skjer i NRK. Jeg er ganske heldig på den måten.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– At vi er så lite rause med hverandre. Tenk hvis vi kunne rose hverandre litt mer for all den gode jobben som gjøres i de ulike redaksjonene. Også irriterer det meg at vi er så lite villige til å innrømme feil, og ofte utfører rettelser og håper ingen skal oppdage det. Det er ikke greit. Leserne våre fortjener å få vite om feil som gjøres, og hvordan det rettes.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Mange gjør mye bra her i NRK, men det å koble journalister, utviklere og analytikere sammen, slik at man jobber frem saker som treffer og engasjerer de vi vil skal bruke tjenestene våre, tror jeg i større grad blir avgjørende framover.

– En generell utfordring, selvfølgelig også for NRK, er å finne innhold og måter å nå nye, unge brukere på, slik at de finner oss relevante og fortsetter å bruke oss i fremtiden. Det er ikke bare lett i kampen om oppmerksomheten fra giganter som Facebook, Netflix, Amazon og så videre.

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Flere medier viste frem bildene til Johnny Miller fra prosjektet «Unequal scenes». Det syntes jeg var sterkt, og en effektiv måte å vise de enorme forskjellene mellom fattig og rik på.

– Hvor lenge har du klart å være uten mobilen?

– Jeg er dårlig på det der, bare spør mannen min. Jeg kjenner på stresset hvis batteriet er på vei ned mot 20 prosent. Men jeg jobber med det, altså. En helg en gang for lenge siden var vi var på en øy i Malaysia uten dekning. Det var jo egentlig ikke så verst.

– Når logger du av for kvelden?

– Jeg prøver å logge av nettaviser før klokka elleve, men hører på podkast til jeg sovner. Det skaper alltid litt forvirring når jeg våkner med en stemme i øret til ulike tider av natten. Jeg vil ikke anbefale å sovne til true crime-podkaster med masse lydeffekter.

Powered by Labrador CMS