Sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen forteller at de har ryddet i gammel moro. Foto: Jan Inge Haga.
Sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen forteller at de har ryddet i gammel moro. Foto: Jan Inge Haga.

Dagsavisen vil for første gang på mange år ta juleferie i visshet om at de kan klare seg selv

Har bedret likviditetssituasjonen med over 32 millioner kroner. Brukte 15 millioner på å betale seg ut av leieavtale.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I seks og et halvt år har sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm fryktet å måtte skrive «Takk for oss» på Dagsavisens førstesider. Nå ønsker han å friskmelde både Dagsavisen og Rogalands Avis.

I bunn for hele løsningen ligger en bedring av likviditetssituasjonen med over 32 millioner kroner. Holdingselskapet Mediehuset Dagsavisen AS vil gå inn i 2017 med 20 millioner kroner mer på konto enn tidligere. Det er første gang på nesten ti år at avisen har det de trenger i bakhånd for å stille sikkerhet for videre drift uten garantier eller lån fra andre, går det fram av redegjørelsen fra Lysholm på Dagsavisens nettutgave.

Løsningen ble enstemmig støttet av styret til hovedeier Mentor Medier mandag, og sendes ut til aksjonærene for endelig behandling i en ekstraordinær generalforsamling.

Forutsatt at den ekstraordinære generalforsamlingen godkjenner transaksjonene 15. desember, vil Dagsavisen for første gang på mange år ta juleferie i visshet om at de kan klare seg selv.

15 millioner for leieavtale

Dagsavisen har forhandlet seg ut av leiekontrakten i Kristian IVs gate 13. Kontrakten ble inngått i 2008 og løp til 2024 med lokaler som var alt for store for Dagsavisen. Det gir en regnskapsmessig tapsføring på 2016-regnskapet på 15 millioner kroner, men de totale forpliktelsene ut kontraktstiden til mai 2024 var på nærmere 50 millioner kroner.  

Dette frigjorde samtidig en depositumskonto på 6,7 millioner kroner som ellers ville stått låst til 2024.

Les også: Gammel leiekontrakt tynger Dagsavisen – må kanskje flytte tilbake til Sehesteds plass

Ryddet i gammel moro

– Hvor nær døden var Dagsavisen?

– Vi har vært nær døden mange ganger gjennom årene. Nå har vi ryddet i gammel moro, sier Lysholm til Journalisten.

– Denne gangen var det historisk bagasje, og ikke den økonomiske driften eller vår strategiske retning, som utgjorde risikoen. Denne bagasjen har vi nå funnet en løsning på, etter å ha jobbet et års tid med sakene. Elementene har vært avhengige av hverandre, men nå har alt falt på plass. Forutsetningen er imidlertid at generalforsamlingen i Mentor Medier sier ja på sitt møte 15. desember.

Lysholm legger til at han har jobbet i seks år for å gjøre Dagsavisen uavhengig av garantier fra eieren Mentor Medier. Han er takknemlig for den støtten konsernet har gitt underveis.

– Vi har ikke tapt penger for Mentor og dette er en god løsning også for dem. Vi viderefører det forretningsmessige samarbeidet og driften, samtidig som Dagsavisen frigjøres for å fortsette sin strategiske satsing.

Glad for dyr avtale

Han er glad for avtalen med eierne av Kristian IVs gate, selv om den koster Dagsavisen til sammen 15 millioner kroner.

– Det er sure penger, men jeg er glad for at vi møtte en konstruktiv motpart. Den langsiktige forpliktelsen i leieforholdet fram til 2024 lå på nærmere 50 millioner kroner. Vi har tapt penger på framleien av lokalene til Making Waves hele tiden.

Lysholm fastslår at leiekontrakten i Kristian IVs gate har representert en utrygghet for Dagsavisen siden den ble inngått i 2008. 6,7 millioner kroner ble satt på en sperret disposisjonskonto som sikkerhet for leieforholdet. Disse pengene er nå frigjort, som en del av avtalen som er inngått med eierne av huset.

Betaler tilbake RA-gjeld

Mediehuset Dagsavisen AS, som eier både Dagsavisen AS og Rogalands Avis AS, tilføres 15,4 millioner kroner i ny aksjekapital fra eierne, Stiftelsen Dagsavisen og Mentor Medier. I tillegg vil 9,4 millioner kroner av Rogalands Avis’ likviditetsgjeld til hovedeier Mentor Medier vil bli betalt tilbake. Gjelden og forpliktelsene er redusert til om lag 10 prosent av det de var, til 4,5 millioner kroner som skal betales over fire år. 

– Hvor kommer stiftelsen Dagsavisens kapitaltilførsel fra?

– Gjennom realisering av egne aksjeverdier, ved at eierforholdet for stiftelsens aksjer i Mentor Medier flyttes over til Dagsavisen. Samtidig tilføres vi 6 millioner kroner fra Mentor som tilsvarer verdien av et leiefritak i to år for våre nåværende lokaler i Grubbegata. Mentor Mediers leiekontrakt her løper ut om to år, og deretter står både konsernet og Dagsavisen fritt til å vurdere lokalsituasjonen på nytt.

På eiersiden vil Stiftelsen Dagsavisen igjen ta tilbake en større eierpost etter gjennomføringen av emisjonen, men Mediehuset Dagsavisen beholder Mentor Medier som største eier.

LO-gave kom godt med

Gaven fra LO på 10 millioner kroner var en forutsetning for at de andre tingene har kommet på plass, og den nødvendige brikken som fikk hele puslespillet til å gå opp, skriver Lysholm i egen avis

Powered by Labrador CMS