Arkivbilde av Rogalands Avis.

RA brøt god presseskikk

Brukte annenhåndskilde, og formidlet udokumenterte påstander og beskyldninger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Rogalands Avis omtalte et norskkurs for polakker som kurdeltakerne skulle være misfornøyde med. Avisen skrev også at de følte seg lurt. Kurstilbyderen klagde avisen inn for PFU, fordi han mente avisen ikke hadde dekning for påstandene om lureri, og heller ikke hadde kontrollert opplysningene de publiserte.

Ingen av deltakerne på kurset bekrefter kritikken, og saken baserte seg på annenhånds kilde.

Samtidig imøtegåelse

I sitt tilsvar til PFU skrev Rogalands Avis at man vurderte «kilden som troverdig på bakgrunn av at hun er polsk og har kjennskap til marked og miljø». Man hadde dessuten forsøkt å få polakker til å stå fram med sin kritikk, men uten å lykkes.

Klageren fikk også anledning til samtidig imøtegåelse av kritikken.

Spinkelt kildegrunnlag

Pressens Faglige Utvalg konstaterer at avisen benytter seg av en annenhåndskilde, en kilde som for leseren fremstår som et talerør for andres meninger. Dessuten reagerer PFU på at avisen lar en konkurrerende bedrift uttale seg kritisk om kurset.

«Slik utvalget vurderer kildegrunnlaget, fremstår dette som noe spinkelt, og utvalget vil i denne sammenheng minne om at fremsatte beskyldninger og påstander må kunne dokumenteres i det publiserte materialet. Ved å formidle udokumenterte påstander og beskyldninger, vil artikkelen forsterke publikums oppfatning av at det foreligger kritikkverdige forhold, men uten at dette er sannsynliggjort,» heter det i kjennelsen.

Utvalget mener videre at samtidig imøtegåelse ikke svekker kravet til dokumentasjon. Det er redaksjonens ansvar å anstrenge seg for å få kontrollert og verifisert opplysningene som publiseres.

Brudd på punkt 3.2

Pressens Faglige Utvalg mener Rogalands Avis har brutt god presseskikk, og viser til Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, der det heter: «Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Vær spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder, informasjon fra kilder som tilbyr eksklusivitet, og informasjon som er gitt fra kilder mot betaling.»

Powered by Labrador CMS