Romerikes Blad frikjent i PFU

Greit å fjerne kritikk mot egen avis.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Romerikes Blad er frikjent i Pressens Faglige Utvalg (PFU). Avisa er klaget inn av tidligere folketrygdfondsjef Tore Lindholt. Han klaget på at sjefredaktør Thor Woje i avisa fjernet deler av et kritisk leserinnlegg mot avisa.

Romslighet

Det var et samlet utvalg som var enige om å frikjenne Lillestrøm-avisa. PFU minner i uttalelsen om at det er redaktørens suverene rett å bestemme hva som skal publiseres.

Samtidig minner utvalget om at det står i Vær varsom-plakaten at pressen har en særlig plikt til å sette kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsrolle. I den sammenheng ble det lest fra uttalelsen at redaktører som har ansvar for å fremme ytringsfrihet også må finne seg i sterk kritikk.

Utvalget oppsummerer at avisa burde vist romslighet og latt teksten stå, men konkluderer med at Romerikes Blad ikke har brutt god preseskikk.

Under diskusjonen blant utvalgsmedlemmene ble det gitt støtte til formuleringen om romslighet. Både allmennhetens representanter, Georg Apenes og Reidun Førde, samt journalistrepresentant Øyvind Brigg tok til orde for dette synet.

Annerledes

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold sa at han ville valgte en annen løsning enn hva Woje gjorde.

– Jeg ville satt innlegget på trykk og varslet at jeg ville svare på det. Ikke som en hale, men dagen etter, sa Kokkvold.

Behandling

Journalistrepresentant Line Noer Borrevik reiste spørsmål om hvorfor saken overhodet ble behandlet i PFU.

– Jeg syns at man skal være forsiktigere med å forenkle det som inneholder kritikk av redaktører og redaksjoner enn hva man ellers ville gjort, svarte Kokkvold.

 

Powered by Labrador CMS