NRK Finnmark har fulgt forberedelsene til atomavfall-øvelsen på Kolahalvøya. Skjermdump fra NRK Finnmark
NRK Finnmark har fulgt forberedelsene til atomavfall-øvelsen på Kolahalvøya. Skjermdump fra NRK Finnmark

NRK nektet adgang til atomøvelse i Russland

To journalister ved NRK Finnmark fikk beskjed om at de var uønsket på øvelsen og i området.

Publisert Sist oppdatert

– Dette føyer seg inn i rekken av eksempler på at det blir stadig vanskeligere å jobbe som journalist i Russland, sier reporter Amund Trellevik til NRK Finnmarks nettside.

Trellevik, som til daglig jobber ved NRK Finnmarks Kirkenes-kontor, har de siste dagene deltatt i forberedelsene til en norskrussisk øvelse på håndtering av atomavfall i Andrejevbukta, sammen med kollega Tarjei Abelsen.

Men da delegasjonen med norske og russiske myndigheter skulle dra fra Murmansk til Andrejevbukta torsdag morgen, fikk de to journalistene beskjed om at de måtte gå av bussen fordi de var var uønsket på øvelsen og i området. Ifølge Trellevik uten begrunnelse.

Norske myndigheter i flere år deltatt i oppryddingsarbeidet i Andrejevbukta, som er Kolahalvøyas største atomavfallsplass. De to NRK-journalistene skulle være med på øvelsen i samarbeid med Statens strålevern.

Det er en rekke russiske journalister med på øvelsen, men ifølge NRK Finnmark er det kun deres journalister som har fått beskjed om at de er uønsket i området.

NRK har vært i kontakt med det føderale russiske sikkerhetsbyrået FSB i Murmansk, som avviser at det er de som har nektet journalistene adgang.