TV 2s team anholdt av russisk politi. Foto: Aage Aune/ Tv 2
TV 2s team anholdt av russisk politi. Foto: Aage Aune/ Tv 2

TV 2-team trakassert av russisk politi

–Jeg har aldri opplevd noe likende, sier reporter Øystein Bogen.

TV 2s reportasjeteam i Sør-Russland har opplevd å bli anholdt og avhørt av politet seks ganger siden de kom til området torsdag.

–Jeg har jobbet i Russland siden 1995 og reist i mange krigssoner, blant annet tidligere Jugoslavia. Men jeg har aldri vært ute for liknende vedvarende trakassering. Vi har hørt at russiske myndigheter bruker slike vulgære metoder mot sine egne medier, men det forbauser meg at de går til slike ytterligheter mot internasjonal presse, forteller Øystein Bogen på telefon fra Russland.

Overvåket

Øystein Bogen og fotograf Aage Aune er blitt stanset hver gang de har sett en politimann. De har i tillegg blitt skygget av både sivile- og vanlige politibiler.

–Ikke i noen av tilfellene har vi gjort noe ulovlig. Enkelte ganger har vi knapt rukket å kjøre fra en kontroll før vi har blitt stanset i neste. Vi har også helt grunnløst blitt beskyldt for bruk av narkotika. Da skjønte vi at nå strammer de til, og det finnes ingen grenser for hva de kan finne på å gjøre. Og jeg innrømmer at når du står bak piggtråd føler du deg ikke særlig høy i hatten.

Spørsmålene i avhørene, som har vært utført av både sikkerhetspolitiet og det ordinære, har alle dreid seg om hva de gjør, hvem de snakker med og hva de snakker med dem om. 

–Vi er blitt grillet om hvem kildene våre er, og hva vi har sett. Det har åpenbart sammenheng med reportasjen vi skal lage. Noen av de kildene vi var i kontakt med før vi kom hit er blitt telefonavlyttet. Og det er klart russiske myndigheter vet hva vi holder på med, selv om det altså er hva de spør oss om.

Disneyland

Reportasjen TV 2-teamet holder på å lage skal gi en stemme til menneskene som ikke får plass i russiske medier. Folk som er negative til vinterens OL i Sotsji. Folk som er kritiske til de miljømessige utfordringene som følger med. Og folk som kan fortelle om tvangsflytting og utnytting av hjelpearbeidere.

– I selve Sotsji er det som i Disneyland. Du får følelsen av at det er total kontroll på alt som skjer. Men det er spenninger i samfunnet rundt. Jeg tror myndighetene er livredde for negativ omtale og derfor har gitt ordrer nedover i systemet. Det paradoksale er jo at det blir bråk og oppstandelse av dette. Og det er på sin plass.

Flere anholdt

Det er ikke bare TV 2s journalister som opplever trakassering fra russiske myndigheter. Forrige uke ble et tysk TV teamet bak reiseprogrammet ”I Østen med ryggsekk”.

I følge Bogen ble disse anholdt flere av de samme stedene som de selv var blitt stanset. Tyskerne ble også holdt fem timer av sikkerhetspolitiet. Og den tyske ambassaden ble involvert.

Powered by Labrador CMS