Pressemeldingen om at Ryanair ville bære kostnader ved å fly flyktninger ulovlig var falsk. Foto: Ryanair
Pressemeldingen om at Ryanair ville bære kostnader ved å fly flyktninger ulovlig var falsk. Foto: Ryanair

Falsk pressemelding lurte nyhetsbyråer. NTB har trukket sak

Ryaniar vil fly visumløse flyktninger, het det i pressemeldingen. Det var nok for godt til å være sant.

Publisert Sist oppdatert

Klokken 13:30 sendte NTB ut meldingen om at Ryanair vil fly flyktninger som ikke har visum mellom EU-land. Ifølge meldingen, som NTB hadde hentet fra tyske DPA, risikerer flyselskapet 3.000 euro i bot per passasjer.

I det som senere viste seg være en falsk pressemelding sier markedssjef Kenny Jacobs at flyselskapet vil bære samtlige kostnader. Men det vil de altså ikke. Og etter en knapp time trekker NTB meldingen tilbake.

– Vi så DPA sendte ut en melding om dette, som vi lot ligge en stund fordi vi syntes det virket spesielt. Men så ble den fulgt opp i engelsk versjon og dermed skrev vi også saken, sier redaktør Kristin V. Aanensen på NTBs nyhetsdesk til Journalisten.

Hun forteller at da det tyske nyhetsbyrået meldte at de trakk sin sak fordi den var basert på en pressemelding som viste seg å være et falsum, fulgte NTB etter.

Flere norske medier har publisert meldingen. Deriblant Vårt Land, ABC Nyheter, NRK og P4. Saken har også blitt fanget opp i internasjonale medier. Som storavisen The Australian, Courier Mail i Brisbane og Hungary Today.