Lokalaviser innfører nettbetaling

Svalbardposten og Saltenposten er de siste skuddene på treet av aviser som reiser betalingsmur.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var i september at Svalbardposten begynte å ta betalt på nett. Avisen publiserer en miks av åpne og lukkede artikler på nett. Vil du ha ett års tilgang til alle artikler koster det deg 920 kroner. 24-timers tilgang koster 25 kroner.

Vil ha betalt

Ansvar redaktør Birger Amundsen begrunner omleggingen med nedgang i salget av papiraviser.

– Vi vil at folk skal betale for den jobben vi gjør.

I mange år kunne leserne kjøpe Svalbardposten som PDF-avis. Men ettersom avisen produseres i A4-format mener Amundsen at utgavene ble delt videre av abonnentene og skrevet ut lokalt hos lesere som ikke kjøpte avisen.

– Vi kunne ikke leve med det.

Dermed har PDF-versjonen blitt erstattet av en e-avis, og nettbetaling er innført. Nå legges alle saker på nett, og flere av dem må du altså betale for. Men Amundsen sier at avisen kjenner sitt samfunnsoppdrag, og at allmenne saker derfor er gratis for alle.

– Når beboere hører helikopteret på natta skal de kunne lese på Svalbardposten hvorfor. Eller om ettersøkninger, nødsituasjoner og fortløpende nyheter.

Redaktøren vil ikke dele noen tall ennå fordi han sier de har vært sjenerøse i overgangen til å ta betalt.

Opplagsnedgang

Lenger sør, men fortsatt i Nord-Norge er det en annen lokalavis som har begynt å ta betalt på nett. Saltenposten legger de aller fleste sakene bak mur.

Administrerende direktør Geir Olsen begrunner omleggingen med at de opplevde en nedgang i opplaget i fjor. Etter stabil utvikling over flere år.

– Derfor var vi redd for ikke å få betalt, og tape kroner.

Han legger til at valget ikke var spesielt vanskelig fordi annonseinntektene på nett utgjør mellom fire og fem prosent av de totale inntektene.

Nå mener han at de trofaste abonnentene får et bedre tilbud ettersom de fleste sakene legges på nett. Nye lesere får en gratis prøveperiode på 14 dager.

– Vi ser at vi har solgt en god del abonnementer den siste tiden som følge av dette.

Prisøkning

Men leserne må regne med prisøkning neste år. Det begrunner Olsen ut fra at avisen i dag er priset lavt sammenlignet med andre tredagersaviser.

– Vi kommer nok til å øke prisen med kanskje ti prosent neste år. Det er også enklere å argumentere for det når leserne har fått større handlefrihet.

I motsetning til Svalbardposten må Saltenpostens abonnenter også ta papiravisen med på kjøpet. På spørsmål om det er av hensyn til merverdiavgiften, svarer direktøren slik:

– Vi mener vi er innenfor momsregelverket.

Powered by Labrador CMS