Norsk-irakisk journalist for retten på ny

Den norsk-irakiske journalisten Samir Obeid er for andre gang på fire måneder pågrepet i Iraks hovedstad Bagdad. Han stilles for retten søndag.

Publisert   Sist oppdatert

Det opplyser Norsk Journalistlag, som sammen med Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) har sendt ut en pressemelding om saken.

Samir Obeid ble pågrepet 2. februar da han skulle passere en kontrollpost i utkanten av Bagdad etter å ha besøkt slektninger i byen Najaf, opplyser IFJ.

Pågrepet, men frifunnet

Også 22. oktober ble Obeid pågrepet, da i sitt hjem i Bagdad. De opprinnelige anklagene om å ha spredt falske nyheter ble senere endret til beskyldninger om kommunikasjon med fremmede makter. Det skjedde etter at han publiserte en artikkel der den irakiske statsministeren hevdes å ha brukt internasjonale oljeselskapers interesser som motiv for å ha tatt kontroll over byen Kirkuk.

12. desember ble Samir Obeid frifunnet og en dag senere løslatt. Påtalemyndigheten har anket avgjørelsen, og den nye behandlingen av saken var berammet til 18. februar.

Frykter at dommen skal overprøves

Nå frykter Norsk Journalistlag at rettssaken søndag gjennomføres for å oppheve den første avgjørelsen gjennom behandling i en såkalt kassasjonsrett, som kan endre dommer avsagt i andre rettsinstanser uten en ny rettssak.

Ifølge IFJ har verken familien eller advokaten fått kontakt med den pågrepne journalisten, og myndighetene skal ha nektet å opplyse hvilket fengsel han sitter i.

– Vi ber irakiske myndigheter om å respektere avgjørelsen i retten i Bagdad fra desember og løslate vår kollega Samir Obeid umiddelbart. Alle politiske ledere må tåle kritikk og andre meninger uten å gripe inn, sier leder Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag.