Sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land sier det var et uhell at bildet ble brukt på denne måten. Foto: Birgit Dannenberg
Sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land sier det var et uhell at bildet ble brukt på denne måten. Foto: Birgit Dannenberg

– Det var et uhell

Desken la ikke merke til bildeteksten da Vårt Land brukte Sara Azmeh Rasmussen som illustrasjon.

Publisert Sist oppdatert

Som Journalisten fortalte i morges er samfunnsdebattant Sara Azmeh Rasmussen opprørt over at Vårt Land har brukt bilde av henne til å illustrere kvinner med slør. Bildet er tatt like før Azmeh Rasmussen tente på en hijab under markeringen av Kvinnedagen i fjor. At hun, som motstander av plagget, ble brukt som illustrasjon på kvinner som bruker det, opplever hun som ubehagelig.

Feilvurdering

Sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land sier det var et uhell at bildet ble brukt på denne måten. Han forteller at bildet er hentet fra Scanpix og at deskeren på søndagsvakten hadde søkt på ordet hijab da fotografiet av Azmeh Rasmussen dukket opp.

– Deskeren vurderte at dette var det beste bildet som illustrasjonsfoto. Medarbeideren la ikke merke til bildeteksten og sammenhengen bildet var tatt i. Det burde vi ha gjort, sier Simonnes.

Redaktøren opplyser at han nå tar kontakt med Scanpix og ber om at bildet blir merket enda tydeligere. Det oppfordrer han også Sara Azmeh Rasmussen til gjøre. Simonnes vil også kontakte Azmeh Rasmussen selv for å forklare hva som her har skjedd.

Azmeh Rasmussen opplyser at det ikke er første gang Vårt Land har brukt bildet uten å vise til sammenhengen det ble tatt i. Hun sier det er greit om bildet brukes i kontekst, men ikke på den måten Vårt Land har brukt det. Forrige gang var i en sak hvor de intervjuet henne som humanetiker om hennes holdning til påsken.

Skjerpet

– Det var et uhell. Generelt har vi gode rutiner for merking av egne bilder i vårt interne fotoarkiv, og så får vi overlate til Scanpix å finne ut av om deres bilder eventuelt bør merkes annerledes.

Simonnes forteller at avisens ansatte skal bli enda mer skjerpet på de etablerte retningslinjene for bildebruk: At bilder skal ha en egenverdi som historieforteller. Med det mener han at det skal være aktuelle bilder så langt det lar seg gjøre, og at bildene i minst mulig grad skal brukes for å illustrere teksten.

– Hadde retningslinjene blitt fulgt, så ville denne saken sett annerledes ut. Nå kan vi ikke annet enn å beklage at vi har presentert et bilde av Azmeh Rasmussen som er velegnet til å skape misforståelser om hennes standpunkt i en sensitiv debatt. Dette vil vi også orientere våre lesere om.

Powered by Labrador CMS