Sarah Sørheim. Foto: Mette Randem
Sarah Sørheim. Foto: Mette Randem

Som redaktør er Sarah Sørheim opptatt av å ikke miste kontakten med verden og nyhetsbildet der ute

Og hun irriterer seg over selvhøytideligheten i mediebransjen.

Publisert Sist oppdatert

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Sarah Sørheim er kulturredaktør i Aftenposten.  

Les alle «Morgenrutinene» her.

– Kaffe eller te?

– Kaffe! Definitivt. Må starte alle dager med en kopp kaffe eller to før jeg får gjort noe som helst.

– Hva har du på nattbordet? 

– Ingenting, for har ikke nattbord. Men har mobiltelefonen liggende i umiddelbar nærhet. Og innimellom (men alt for sjelden) en papirbok.

– Hvilke medier må du innom før morgenmøtet?

– Egentlig bør jeg gjennom langt flere enn det jeg pleier å rekke nå som matpakkesmøring, barnehagelevering osv tar sin del av morgenen. Men jeg prøver å få med meg Politisk kvarter på P2 samt bla gjennom Aftenposten, DN og Klassekampen. Og så sjekker jeg alltid diverse feeder online, blant annet Facebook. Dukker alltid opp noe uventet og interessant der.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– George RR Martin har skrevet ferdig Winds of Winter

– Hvor leter du etter gode saker?

– Overalt. Noe av det morsomste med denne jobben er at en kan snuble over gullsaker på de rareste steder. Så det gjelder å ha øyne og ører åpne. Men viktigst av alt er å snakke jevnlig med kilder. Ikke minst i den jobben jeg har nå, det er viktig å ikke miste kontakten med verden og nyhetsbildet der ute. 

– Om du kunne velge hvem som helst: Hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?

– Akkurat nå er det Julie Andem. På tross av den enorme suksessen Skam har vært tror jeg bare vi har sett begynnelsen på hva hun kommer til å få til. Vi har aldri sett noe lignende innen norsk TV og drama. Og så ville jeg vel ikke takket nei til en prat med Michelle Obama eller Sheryl Sandberg.

– Hvilket spørsmål er det viktigste for en journalist?

– Det skjønte jeg ikke helt, kan du forklare dette en gang til?

– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben?

– Observasjonsevne og tilstedeværelse.

– Når sist så du journalistikk som inspirerte deg og hva var det?

– Jeg ble dypt imponert over Aftonbladets historie om familien som kontrollerer en hel forstad i Gøteborg. 11 års arbeid ligger bak, og det merkes, vi får et unikt innblikk i et parallellsamfunn der politiet ikke lenger har kontroll. Dette er journalistikk som bør skape debatt.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier? 

– Selvhøytidelighet. Jeg tror vi som bransje har mye å vinne på å senke skuldrene lit og oftere innrømme at vi kan ta feil vi også.

– Hva blir viktig for utførelsen av journalistyrket framover? 

– At vi klarer å fornye måten vi forteller historiene våre på, samtidig som holder grepet rundt kjernen oppdraget vårt, å skape kvalitetsjournalistikk. Men den kan, og bør, komme i mange former.

– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå?

– De står jo i kø. Om jeg skal velge en: At selskaper som ikke skatter til Norge (Les: Facebook og Google) stikker av med annonsekronene våre.

– Hvilket bilde/video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Få ting slår det gode pressefotoet, mer effektiv historiefortelling finnes ikke. I forbindelse med valgkampen ble det tatt mange bilder som blir stående, og det jeg husker aller best er Magnus Knutsen Bjørkes foto at Martin Kolberg som klapper Jonas Gahr Støre på kinnet etter oppvaskmøtet i Aps landsstyre. Og i den sammenhengen må også Ida von Hanno Bast sitt portrett av en brusdrikkende og gallakledd Erna Solberg nevnes. 

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– Det er dessverre de ufrivillige pausene når jeg må bytte skjerm fordi en av ungene har knust den (i alle fall er det dem jeg skylder på). Ellers er jeg stort sett aldri uten den. Antar jeg bør øve litt mer på det.

– Når logger du av for kvelden?

– Rett før jeg sovner, forhåpentligvis før 23 en gang.