Aftenpostens artikkel var basert på oppspinn, slår NRK fast uten å snakke med Aftenposten

Kulturredaktør Sarah Sørheim vil likevel ikke klage Kulturnytt inn for PFU.

Publisert Sist oppdatert

«Feil at svenskene ville ta Snømannen fra Norge» melder NRK Kulturnytt i morgentimene mandag. Tre ganger i reportasjen viser til at en artikkel i Aftenposten som i mai forteller at Stockholm var på banen og skal ha tilbudt produsentene penger og tjenester for å få lagt filminnspillingen? produksjonen av Jo Nesbøs manus til den svenske hovedstaden.

Dagen etter la byråd Hallstein Bjercke halvannen millon kroner på bordet for å møte svenskene.

«Nå viser det seg at budet bare var oppspinn» sier reporteren i innslaget.

Hør innslaget her.

Reagerer voldsomt

– Ja, det fantes ikke noe konkret bud fra svenskene, men det er heller ikke slik det fungerer under forhandlingene, sier Aftenposten-journalist Jan Gunnar Furuly. Det var han som skrev artikkelen som fikk Bjercke til å respondere.

– At de i NRK fremstiller det vi skriver som en bløff, uten at vi får samtidig imøtegåelse reagerer jeg voldsomt på.

Kulturkommentator Agnes Moxnes i NRK sier etter innslaget i Kulturnytt at det hele er en utrolig historie og at: «Vi i pressen skulle også sjekket sannhetsinnholdet i denne historien».

Så spørs det hvorvidt NRK selv faktisk har sjekket denne historien. Det synes i hvert fall Dagsavisen å ha gjort. Deres journalist har kontaktet co-produsent Piodor Gustafsson i Stockholm. Han er blitt kontaktet av NRK og blitt spurt om det finnes papirer som bekrefter et bud fra Stockholm.

– (…) og da har vi sagt nei. Men det stemmer ikke at det ikke kom et tilbud fra Stockholm, sier han til Dagsavisen. Han sier videre at han reagerer på NRKs oppslag. Dette er en del av forhandlingene og derfor er det heller ingen offentlige papirer på dette.

Han forteller videre at det er vanlig å kunne vurdere mulighetene for finansiering før det tas endelig avgjørelse i et prosjekt. Gustafsson forklarer at da budet fra Stockholm kom, hadde de også gitt det til produsentene.

– Problemet er at løftene vi har fått fra dem ikke er offentlige.

Kritikkverdig

Kulturredaktør Sarah Sørheim i Aftenposten mener at uavhengig av innholdet i reportasjen er det kritikkverdig av NRK ikke å gi Aftenposten samtidig imøtegåelse. Hun karakteriserer saken som et åpenbart brudd på punkt 4.14 i Vær varsom-plakaten.

– Så langt jeg har rukket å undersøke saken er det ingen grunn til å tvile på at det vi har skrevet medfører riktighet. Jeg stusser over at NRK slår opp en så stor sak uten å ha sjekket den bedre, sier hun.

Sørheim sier hun neppe kommer til å klage inn reportasjen for PFU. Dette skyldes at PFU etter hennes oppfatning er et utvalg for å hjelpe vanlige folk, ikke å vurdere krangler medier mellom.

– Men jeg kommer til å rette en formell reaksjon til NRKs ledelse.

Ikke 4.14-brudd

Redaksjonsleder for kultur- og underholdning i NRK Nyheter, Knut Are Tornås, sier til Journalisten at NRKs ønske var å sette fokus på om det faktisk har vært en budkrig mellom Oslo og Stockholm for å få være innspillingssted for filmen. Ambisjonen var å finne ut av hvor budet faktisk kom fra siden dette ikke går frem noe sted.

– Men ingen kan bekrefte at det er kommet et bud.

I Kulturnytt fortelles det, sier Tornås, at byråd Bjercke handlet uten å ha konkret informasjon. Det har vært dialog mellom NRK og Aftenposten etter sendingen i morges. Tornås sier at de ikke mener reportasjen utløser retten til samtidig imøtegåelse, snarere er tilsvarsretten det riktige punktet. Og i ettermiddag skal NRK intervjue Sarah Sørheim om saken.

– Men Dagsavisen har gått opp deres reportasje. Der sier deres kilde Gustafsson at det er blitt gitt bud, bare at det ikke finnes papirer på dette. Har dere ikke sjekket saken godt nok?

– Han sier litt annet enn det han sa til oss på fredag og i dag. Vi forsøker å prate med ham for å finne ut av hva han faktisk sier. Når vi spør han om svenske myndigheter har tilbudt halvannen million, så svarer han kontant nei. Når vi spør om det kan ha gått om britisk-amerikanske Working Title svarer han absolutt ikke, sier han og legger til:

– Spørsmålet som gjenstår å få svar på nå er hvor den halvannen millionen kommer fra. 

Powered by Labrador CMS