Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier forsvinningen er under etterforskning. Foto: Reuters / NTB scanpix

Erdogan: Tett overvåking av flyplass og konsulat etter Khashoggis forsvinning

Følger nøye med, sier Tyrkias president.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Saudi-Arabias konsulat og Istanbuls flyplasser har blitt holdt under oppsikt etter at journalist Jamal Khashoggi forsvant, sier president Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkiske myndigheter har fulgt nøye med, på utkikk etter spor, fortalte Erdogan til journalister i Ankara søndag. Erdogan kaller Khashoggi «en journalist og en venn» og sier han personlig har fulgt med på saken og vil kunngjøre resultater av etterforskningen på et senere tidspunkt.

– Jeg følger saken, og vi skal informere omverdenen om etterforskningens utfall, sa Erdogan.

Erdogan sa han håper Khashoggi blir funnet i god behold.

– Vi håper vi ikke blir stilt overfor en situasjon vi ikke ønsker, sa Erdogan, i det som fremsto som en henvisning til at anonyme tyrkiske kilder mener Khashoggi ble drept i konsulatet.

Saudiarabiske tjenestemenn har kalt anklagene «grunnløse».

– Forbered begravelse

Leder av den tyrkiske presseorganisasjonen TAM og en personlig venn av Khashoggi, Turan Kislakci, sier han har snakket med tjenestemenn fra tyrkiske myndigheter som hevder de har bevis for at Khashoggi ble drept.

– Vi ble fortalt at han ble drept og at forberedelser til begravelsen kan begynne. Vi ringte flere andre som sa at de hadde bevis for at han ble drept på barbarisk vis og at det vil bli kunngjort i morgen eller dagen etter, sier Kislakci til AP utenfor Saudi-Arabias konsulat søndag.

Kislakci sier også han er blitt fortalt at Khashoggi ble gjort bevisstløs før han så ble kuttet opp i småbiter på konsulatet.

Skulle hente dokumenter

Khashoggi dro til konsulatet i Istanbul tirsdag for å hente noen ekteskapsdokumenter. Hans tyrkiske forlovede ventet utenfor. Hun sier han aldri kom ut igjen.

Khashoggi flyttet til USA i fjor fordi han var redd for å bli pågrepet i hjemlandet. I USA har han skrevet for blant annet Washington Post. Han er kjent for å være kritisk til Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman.

Saken kan få store konsekvenser for forholdet mellom Tyrkia og Saudi-Arabia, som kniver om innflytelse i Midtøsten.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS