Folk demonstrerer utenfor Saudi-Arabias konsulat i Tyrkia. Foto: Reuters / NTB scanpix
Folk demonstrerer utenfor Saudi-Arabias konsulat i Tyrkia. Foto: Reuters / NTB scanpix

– Saudi-Arabias kronprins ville lokke savnet journalist hjem

Skal ha lovet ham beskyttelse.

Publisert Sist oppdatert

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman beordret en operasjon for å lokke journalisten Jamal Khashoggi ut av USA og pågripe ham, ifølge Washington Post.

Avisen melder at amerikansk etterretning har fått nyss i kronprinsens plan, og siterer ikke navngitte tjenestemenn som kjenner saken.

Ifølge Washington Post, som Khashoggi også jobbet for, står bin Salman bak en plan om å lure journalisten fra hjemmet sitt i Virginia i USA og hjem til Saudi-Arabia. Deretter skulle han pågripes.

Khashoggi har i flere av artiklene han skrev for avisen, kritisert kronprinsen og hans politikk.

– Ble kontaktet

Washington Post har snakket med Khashoggis venner som sier at saudiarabiske tjenestemenn hadde kontaktet journalisten og tilbudt ham beskyttelse og til og med en høytstående jobb i regjeringen om han kom tilbake til landet. Khashoggi skal ha vært svært skeptisk og sagt at han ikke stolte på dem.

Den saudiarabiske journalisten, som har bodd i eksil i USA det siste året, befant seg inne i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul da han forsvant tirsdag i forrige uke. Tyrkiske tjenestemenn hevder saudiarabiske tjenestemenn ventet på journalisten der inne og drepte ham.

Lederen for Senatets utenrikskomité, Bob Corker, sier ifølge nyhetsbyrået AP at han har mottatt en etterretningsrapport som antyder at journalisten ble drept 2. oktober, dagen han gikk inn på konsulatet.

Saudi-Arabia nekter enhver befatning med Khashoggis forsvinning og avviser påstander om at han ble drept.

Trump krever svar

President Donald Trump sa onsdag, etter flere dagers lunken respons, at han har snakket med saudiarabiske myndigheter «på høyeste nivå» og nå krever svar.

– Vi krever alt. Vi kan ikke la dette skje, mot reportere, mot noen. Vi er veldig skuffet over å se hva det er som foregår. Vi liker det ikke, og vi skal komme til bunns i det, sa han.

22 senatorer har i et brev til presidenten bedt ham innlede etterforskning og vurdere sanksjoner.

Ifølge Det hvite hus har en rekke høytstående tjenestemenn snakket med Salman de siste dagene, blant dem nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton, utenriksminister Mike Pompeo og Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner.

Krever stans i våpensalg

Audun Lysbakken (SV) krever at Norge stanser alt salg av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia som følge av saken Khashoggi-saken.

– Nå må Norges unnfallenhet overfor Saudi-Arabia ta slutt. Saudi-Arabia er et autoritært, undertrykkende og kvinnefiendtlig prestestyre. I tillegg er de anklagd for en lang rekke krigsforbrytelser i Jemen, sier Lysbakken til VG.

Han mener at hvis Tyrkia har bevis for at Khashoggi ble drept i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul, viser det «hva slags skritt regimet er villig til å gå til for å kvele all opposisjon».

Tyrkiske myndigheter mener at den saudiarabiske journalisten ble drept og partert med sag i konsulatet på ordre fra høyeste hold i Saudi-Arabia.

– Hvis ikke de systematiske menneskerettighetsbruddene mot egen befolkning, krigføringen i Jemen som bryter alle krigens regler, og nå denne saken er nok til at norske myndigheter vil sende et signal og stanse alt salg av militær materiell, er det ikke mindre enn sjokkerende, sier han og mener at Norge framstå som naive og feige overfor et av verdens verste regimer.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at de følger nøye med på utviklingen i saken. Men hun påpeker at Norge aldri har tillatt salg av våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia.

Når det gjelder salg av annet militært materiell, sier hun at det blir foretatt grundige vurderinger i hvert enkelt tilfelle, og at søknader blir avslått om man mener at det er risiko for at utstyret brukes til undertrykking eller i forbindelse med brudd på grunnleggende menneskerettigheter.

I USA, som selger store mengder våpen til det saudiarabiske regimet, har senator Rand Paul varslet en avstemning i Senatet for å stanse amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia dersom Saudi-Arabia har drept Khashoggi.

Kan klokke gi svaret?

To ikke navngitte tyrkiske tjenestemenn sier til nyhetsbyrået Reuters at Khashoggi hadde på seg sin Apple Watch da han gitt inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul forrige tirsdag.

Klokken var koblet opp til den ene av hans to mobiltelefoner som han ga til sin forlovede før han gikk inn døren til konsulatet.

Khashoggis Apple Watch kan bidra til å løse mysteriet rundt hans forsvinning, opplyser tyrkiske kilder.

Onsdag opplyste USAs visepresident Mike Pence at USA står klar til å sende etterforskere fra FBI til konsulatet i Istanbul for å bistå i etterforskningen «dersom Saudi-Arabia ønsker det».

Powered by Labrador CMS