Konserndirektør Jan Erik Knarbakk i Schibsted. Foto: Birgit Dannenberg
Konserndirektør Jan Erik Knarbakk i Schibsted. Foto: Birgit Dannenberg

Medieaksjonærer har tapt millioner

Verdiene svinner for mediefolk med aksjer i eget selskap. Se hvem som har tapt mest, på papiret.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Toppene i Schibsted, Norges suverent største mediekonsern, dominerer naturlig nok lista. Øverst troner styreleder Ole Jacob Sunde, som eier 100.000 aksjer i konsernet gjennom sitt firma Ringgården AS. Verdien av Sundes aksjer har falt fra 23,6 til 6,8 millioner kroner i løpet av året. 16,8 millioner kroner er dermed forduftet i finanskrisens dragsug.

Konserndirektørene Jan Erik Knarbakk og Olav Mugaas satser offensivt i håp om at bunnen er nådd. For en uke siden kjøpte de to Schibsted-innsiderne nye aksjer i eget konsern for drøyt 100.000 og 80.000 kroner, respektive. Siden årsskiftet har Knarbakk og Mugaas tapt henholdsvis 1,6 millioner og 445.000 kroner på Schibsted-aksjene sine.

Uforbederlig optimist

– Jeg håper jo at vi har passert bunnen nå. Men jeg har ikke den fjerneste anelse om jeg får rett. Uansett er jeg uforbederlig optimist på sikt, på vegne av det selskapet jeg jobber i, fastslår Knarbakk.

Journalisten har beregnet de største papirtapene i denne delen av det norske aksjemarkedet, med utgangspunkt i sluttkursene tirsdag 26. november. Ved børsslutt den dagen lå hovedindeksen på Oslo Børs hele 57,4 prosent lavere enn nivået 2. januar. Forhåpentlig er ingen av medieaksjonærene tvunget til å selge, og dermed ta tapene, i dagens deprimerende marked.

De største papirtapene  
Ole Jacob SundeStyreleder Schibsted16,78 mill.
Kari Berle ThomsenJournalist Stavanger Aftenblad (pensjonist)4,08 mill.
Kjell AamotKonsernsjef Schibsted3,99 mill.
Birger MagnusKonserndirektør Schibsted2,24 mill.
Trond BergerKonserndirektør Schibsted1,71 mill.
Jan Erik KnarbakkKonserndirektør Schibsted1,58 mill.
Bernt OlufsenAnsvarlig redaktør VG1,46 mill.
Olav MugaasKonserndirektør Schibsted0,44 mill.
Gunnar BjørkavågKonsernsjef NHST Media Group0,41 mill.
Hans Erik MatreAnsvarlig redaktør Aftenposten0,18 mill.

 

Direktører og redaktører med aksjeopsjoner som en del av sitt avlønningssystem, finner heller ingen trøst i slike ordninger i dag. Markedssituasjonen gjør det uaktuelt å innløse opsjonene. De er bundet til langt høyere kurser, som imidlertid var gunstige da de ble avtalt.

Strenge regler

Kursen på Schibsted-aksjen har rast nesten kontinuerlig fra en topp på 302 kroner for et drøyt år siden, til 67,70 kroner tirsdag. Knarbakk og Mugaas kjøpte 1.500 og 1.200 aksjer til kurs 67,50 og 68 kroner forrige torsdag og fredag. Innsiderne i Schibsted har kun lov til å handle egne aksjer i en kort periode etter presentasjonen av hvert kvartalsregnskap.

Journalisten har gjennomgått alle aksjekjøpene til Schibsted-toppene og en del andre ansatte i konsernet det siste året. Vi har beregnet verdiutviklingen for hver enkelt post, og for aksjonærenes samlede portefølje. Gjennomgangen inkluderer også ledere og ansatte i andre norske mediebedrifter.

Blant dem finner vi tidligere journalist, nå pensjonist, Kari Thomsen. Hun eier 40.010 aksjer i sin gamle avis, Stavanger Aftenblad. Et fall i aksjekursen fra 177 til 75 kroner i løpet av året har medført at Thomsen på papiret har tapt over fire millioner kroner. Gjennomgangen inkluderer også ledere og ansatte i andre norske mediebedrifter/konsern med aksjer som omsettes på Oslo Børs eller på listene til Norges Fondsmeglerforbund.

Har kjøpt tusenvis

Knarbakk har i alt handlet 2.820 Schibsted-aksjer i år, de dyreste til 166 kroner per aksje. Konserndirektør Trond Berger i Schibsted har investert i 3.000 aksjer i eget konsern, til priser på drøyt 150 kroner aksjen. VG-redaktør Bernt Olufsen kjøpte tidligere i år 2.000 Schibsted-aksjer til en gjennomsnittlig kurs på 150 kroner.

Også ansatterepresentanter i konsernstyrene kjøper aksjer i eget konsern, blant dem journalistene Gøran Skaalmo i Dagens Næringsliv (NHST Media Group), Hilde Harbo i Aftenposten og Audun Solberg i VG (begge Schibsted). Solberg har i løpet av året kjøpt 463 Schibsted-aksjer, alle med store tap på papiret. Solbergs i alt 933 aksjer har falt 110.000 kroner i verdi i år.

Se flere detaljer i Journalistens papirutgave.

 

 

 

Powered by Labrador CMS