Klar til å bli aviskonge i nord

Avisinvestor og eiendomssjef i Budstikka, Odd Reidar Øie, er klar til å gå inn i Harstad Tidende Gruppen hvis Schibsted selger seg ned.

Publisert Sist oppdatert

Schibsted inngikk før helgen en avtale med Medietilsynet om å selge seg ned fra dagens 80 til maksimalt 40 prosent i HTG, og fra 34,3 til maksimalt 30 prosent i Adresseavisen, dersom det ender med et endelig forbud mot Media Norge-fusjonen. Den minnelige løsningen innebærer at Schibsted unngår et påbud om å selge nær 3,5 millioner Stavanger Aftenblad-aksjer. Aksjene er kjøpt for til sammen 815 millioner siden Media Norge-generalforsamlingen i Aftenbladet 15. februar i år.

Odd Reidar Øie eier foreløpig bare noen få aksjer i HTG. Han har dermed aksjonærstatus og er inne i systemet med forkjøpsrett på aksjer som legges ut for salg. Øie står klar med ledig kapital til å overta halve Schibsteds eierpost i det nordnorske mediekonsernet. Han bekjentgjorde sin interesse for HTG allerede i mars, og han gjentar den nå. Øie bekrefter at han har andre interesserte investorer i ryggen.

Øie&Co. kan få kamp fra Adresseavisen, som også vurderer å by på HTG-aksjene hvis Schibsted må selge.

Full kontroll over Finn.no

Dersom Schibsted gjennomfører det avtalte nedsalget i Adresseavisen og HTG, vil konsernet kontrollere maksimalt 33,0 prosent av det nasjonale dagsavisopplaget. Med andre ord like under den lovbestemte grensen (paragraf 10 i Medieeierskapsloven) på en tredjedel.

Det er også interessant at Schibsted allerede har direkte eierkontroll med 84,6 prosent av pengemaskinen Finn.no, som 100 prosents eier i Aftenposten og majoritetsaksjonær i Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad. De tre avisene eier Finn.no sammen med Adresseavisen, Fædrelandsvennen og HTG. Schibsted har også innflytelse på resten av Finn-aksjene, gjennom sine eierandeler i de tre sistnevnte bedriftene.

Håper på god butikk

Øie sier at han foreløpig avventer den endelige avgjørelsen om Media Norge-fusjonen. Først da blir det en avklaring om Schibsteds nedsalg i HTG og Adressa.

– Jeg ønsker å kjøpe meg inn i HTG, fastslår Øie overfor Journalisten onsdag.

– Jeg ville vært kjempefornøyd med en pris for HTG-aksjen på nivå med den Schibsted tidligere har tilbudt de lokale aksjonærene. Da står jeg klar på trappa. Og Schibsted kan jo ikke være bekjent av å forlange mer for aksjene enn de selv har tilbudt andre, sier Øie.

Prisen han viser til er 5.500 kroner per aksje. Tilbudet fra Schibsted ble satt fram før jul i fjor, etter at konsernet hadde kjøpt seg opp i HTG i et halvt års tid.

Blar opp 60 millioner

5.500 kroner per aksje verdsetter HTG til drøyt 150 millioner kroner. Dersom Øie får kjøpe de 40 prosentene som Schibsted har forpliktet seg til å selge, vil det koste ham rundt 60 millioner kroner. Det skulle han ikke ha noen problemer med, etter at han solgte Aftenblad-aksjer for 84,2 millioner kroner i vinter.

– Pengene står fortsatt på konto, til god rente, sier bærumsmannen.

Investorgruppe

Ifølge Øie står andre investorer klar med kapital til å kjøpe seg inn i HTG.

– Jeg samarbeider med flere av de andre som solgte Aftenblad-aksjer i februar. Tar vi med de andre nordnorske avisene som HTG og jeg er involvert i, kan vi kalle selskapet Media Nord-Norge. Med en slik løsning styres ikke alt fra Oslo, sier han.

Også konsernsjef Per Axel Koch i Adresseavisen bekrefter at det kan bli aktuelt å vurdere en ekspansjon nordover.

– Vi har tidligere sagt at Harstad Tidende Gruppen er et interessant mediekonsern, og denne avtalen endrer ikke på det, sier han til egen avis.

– Ikke dramatisk

Disponent Rolf Asgeir Erstad i HTG svarer følgende på spørsmål om hvordan HTG opplever å bli en brikke i spillet om Media Norge:

– Vi forholder oss til at vi har en stor, langsiktig og veldig god eier i Schibsted. At de kan bli tvunget til å selge seg ned på grunn av endringer i mediestrukturen, må vi bare forholde oss til. Jeg oppfatter ikke situasjonen som dramatisk på noen som helst måte.

Øies avisinvesteringer

Antall
Eier-%
Adresseavisen
10.038
0,5
Altaposten
262
3,8
Budstikka
106.584
1
Bergens Tidende
14.384
0,9
Brønnøysunds Avis
1.284
8,5
Dagbladet
9.899
0,8
Dagen
615
0,3
Eidsvoll Ullensaker Blad
1.621
19,8
Farsunds Avis
91
4,5
Gudbrandsdølen
1.754
8,1
Hadeland
1
-
Harstad Tidende Gruppen
2
-
Helgelands Blad
63
10
Klassekampen
3
-
Nationen
1
-
Norges Handels og Sjøf.
4.635
0,4
Raumnes
8
1
Schibsted
1.150
-
Sør-Varanger Avis
1.168
19,4
Vårt Land
7.420
1,2
Østlendingen
22.364
11,1
Powered by Labrador CMS