Leserbrev:

Frederick Wallace, SCIJs nåværende presiden. Bildet til høyre er fra det første møtet i Meribel 1955. Foto: Lars Chr. Wallace og SCIJ
Frederick Wallace, SCIJs nåværende presiden. Bildet til høyre er fra det første møtet i Meribel 1955. Foto: Lars Chr. Wallace og SCIJ

Skiklubben fra den kalde krigens dager er stadig aktuell

Samler journalister fra øst og vest.

Publisert

SCIJ (Ski Club International des Journalistes) ble stiftet i 1955 for å være et møtested for journalister fra øst og vest, for å utveksle erfaringer og idéer. I lys av «fake news», sensur og tabloid sensasjonalisme, er klubben stadig aktuell, og mer levende enn noen gang.

I 1951 var franske Gilles de la Rocque på en pressekonferanse med utenriksministrene fra de fire stormaktene. Da det hele var over, pakket alle journalistene sammen sakene sine, uten på noen måte diskutere det de hadde opplevd, uten å i det hele tatt snakke sammen. de la Rocque bestemte seg for å gjøre noe med dette, å samle journalister fra øst og vest, og valgte møteplassen hvor han følte seg mest hjemme, alpinbakken.

Fire år senere, i 1955, var SCIJ en realitet. Det første møtet ble avholdt i Meribel i Frankrike, de la Rocques hjemland. 65 journalister fra åtte land møttes i omgivelser som inspirerte til samtaler, vennskap og debatt. Året etter hadde klubben vokst til 92 medlemmer, og i 2019 var 130 journalister fra 30 land samlet, nok en gang i Frankrike, i Val d’Arly. Norge har også vært vert for SCIJ, i 1980 i Oslo.

Åpningsseremoni i Bulgaria 2018 (Plovdiv skulle være kulturby 2019). Foto: SCIJ
Åpningsseremoni i Bulgaria 2018 (Plovdiv skulle være kulturby 2019). Foto: SCIJ

Deltakerne på SCIj-samlinger ankommer med forskjellig bakgrunn. Pressefriheten i Vest-Europa er stor, i langt mindre grad i Asia og Øst-Europa.

Tyrkiske Barcin Yinanc skriver for Hürriyet Daily News, og har vært medlem i SCIJ siden 2011.

– Å treffe kolleger som møter de samme utfordringene i hverdagen, har en helbredende effekt, sier hun.

Barcin og Tyrkia arrangerte SCIJ-møtet i 2012, og hun setter ord på SCIJs viktigste misjon:

– Ingen ting kan erstatte viktigheten av å oppleve et land på nært hold for å kunne forstå et annet folk og en annen kultur.

I 2020 skal SCIJ møtes i russiske Rosa Khutor. Dette blir første gang klubben møtes i Russland etter Sovjetunionens oppløsning. I 1977 ble møtet avholdt i Georgia, ikke helt uten problemer. Journalistene fra Israel ble først nektet innreise. Etter sterkt press fra det sovjetiske laget, ble de til slutt akseptert. En britisk journalist hadde glemt sitt visum, og fryktet lenge å bli arrestert som spion.

Norske Tore Johannesen var president i SCIJ fra 1984 til 1990. I dag er det kanadiske Frederick Wallace som har vervet. «Ekte og troverdig journalistikk har aldri vært viktigere ettersom verden aldri tidligere har opplevd spenninger og misforståelser som i dag. Tilgang til sertifiserte journalister fra 30 land gir en unik tilgang til samtaler og utveksling av idéer», sier Wallace.

Ønsker du informasjon om SCIJ? Ta kontakt på [email protected].

Ytterligere lesning: Columbia Journalism Review

Kilde: www.scij.info

Powered by Labrador CMS