Se og Hør innrømmer at de gikk over streken

Millionbøter og betinget fengsel i rettssaken mot det danske bladet.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag ble tidligere nyhetssjef Lise Bondesen og ukebladets tidligere redaksjonssjef Kim Bretov dømt til seks måneders betinget fengsel og 120 timers samfunnstjeneste, etter å ha blitt funnet skyldige i å ha krenket privatlivet til danske kjendiser.

Aller Media, som gir ut Se og Hør, ble samtidig idømt en bot på 10 millioner danske kroner.

Sentralt i saken er opplysningene om at Se og Hør ved hjelp av en hemmelig kilde sikret seg ulovlig tilgang til kredittkortopplysninger om en rekke danske kjendiser.

Gråtkvalt

Bondesen medga i retten torsdag at hun var kjent med dette, og at Se og Hør aktivt benyttet kredittkortopplysningene til å spore opp danske kongelige og kjendiser for å se hva de brukte pengene på.

– Men underveis gikk det opp for meg at det vi gjorde var galt, og jeg ønsket å stanse det, sa hun.

– Vi gikk over streken, medga Bondesen gråtkvalt i retten.

– Svært begeistret

Foruten Bondesen, som i dag er sjefredaktør i Avisen.dk, tilsto også Se og Hørs tidligere redaksjonssjef Kim Bretov at han hadde kjennskap til kredittkortskandalen.

Ifølge Bretov var også Se og Hørs daværende sjefredaktør Henrik Qvortrup orientert og «svært begeistret» da han i juni 2008 fikk i stand avtalen med kilden som fôret ukebladet med kjendisers kredittkortopplysninger.

Blant dem Se og Hør fikk tilgang til opplysninger om, var både den danske kongefamilien, statsminister Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt.

Vil betale

Qvortrup og de fem andre som ikke har sagt seg skyldig etter tiltalen, må møte i retten 9. september.

Aller Media A/S har gjort det klart at de vil betale eventuelle bøter de blir ilagt i saken, og aktor i saken, Morten Frederiksen, la torsdag ned påstand om en bot på minst 15 millioner danske kroner.

– Boten skal ha en preventiv størrelse, slik at andre medier avskrekkes fra å gjøre noe lignende, sa han.