Illustrasjonsfoto av blader utgitt av danske Se og Hør.
Illustrasjonsfoto av blader utgitt av danske Se og Hør.

Eksredaktør i danske Se og Hør må i fengsel

Henrik Qvortrup må sone tre måneder i fengsel for ulovlig overvåking av kjente personers kredittkortbruk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I alt fem av de seks tiltalte ble dømt til fengselsstraffer, mens én ble frikjent da dommen falt i tingretten i Glostrup torsdag.

Den tidligere sjefredaktøren Henrik Qvortrup ble dømt til ett år og tre måneders fengsel, men ett år ble gjort betinget på vilkår av at han utfører samfunnstjeneste. Dermed må han kun sone tre måneder.

Han er dømt for å ha inngått en avtale i 2008 med en kilde som har fôret ukebladet med kredittkortopplysningene til flere kjente personer, blant dem medlemmer av kongehuset og regjeringsmedlemmer.

Aktor hadde lagt ned påstand om to års ubetinget fengsel for Qvortrup, mens forsvaret gikk inn for full frifinnelse både for ham og de andre tiltalte.

Strengest straff

Også kilden, Peter Bo Rasmussen må i fengsel. Av alle de tiltalte har han fått den strengeste straffen, ett år og seks måneders fengsel, ifølge Mediawatch.

To tidligere journalister, Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen, dømmes til fire måneders betinget fengsel mot at de avtjener 120 timers samfunnstjeneste, mens den tidligere sjefsredaktøren Kim Henningsen er idømt ett års betinget fengsel.

Den eneste som ble frifunnet var Per Ingdal. Han var konstituert sjefredaktør i et halvt år i 2009.

Les også: Se og Hør innrømmer at de gikk over streken

Ekssjefer tilsto

De første dommene i saken falt i august. Etter å ha tilstått ble to av Se og Hørs ekssjefer dømt til betinget fengsel. Samtidig vedtok Aller Media, Se og Hørs utgiver, en bot på 10 millioner danske kroner. 

Blant dem Se og Hør skaffet seg opplysninger om, var den danske kongefamilien, statsminister Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt.

Man må tilbake til 1970-tallet for å finne eksempler på at en dansk journalist eller redaktør er blitt straffet med fengsel for en redaksjonell vurdering, og da var det snakk om en langt mildere dom. 

Powered by Labrador CMS