Kokkvold lover intet kjendisshow

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund lover at Se og Hør-høringen mandag 11. juni ikke blir noe kjendisshow.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har innkalt en rekke framtredende journalister og redaktører for å drøfte kjendisjournalistikk og sjekkheftejournalistikk, men det skal ikke bli noe kjendisshow, sier Kokkvold.

I alt er et tyvetall redaktører og journalister innkalt til høringen. Blant de innkalte er sjefredaktørene Odd Johan Nelvik i Se og Hør, Rino Rådahl i Her og Nå, Bernt Olufsen i VG og Anne Aasheim i Dagbladet, for å nevne noen av de selvsagte, men det er ikke endelig klart hvem som stiller.

Mellom ti og tyve

Kokkvold vil foreløpig ikke ut med navn på hvem som deltar i høringen og hvem som ikke stiller opp, men høringen vil ikke bli noe kjendissirkus. Noen av kjendisene NP har henvendt seg til har bare ønsket å meddele sine synspunkter i fortrolighet, mens andre allerede har snakket om sine erfaringer med sjekkheftejournalistikk åpent i mediene og er derfor ikke bedt om å gjenta dette på høringen.

Til Journalisten sier Kokkvold at han regner med at det dreier seg om et sted mellom ti og tyve redaktører og journalister som er innkalt og vil la seg spørre ut av panelet under høringen. Han synes det er ganske bra, tatt i betraktning at høringen skal pågå i bare 3-4 timer.

Isungset står for utspørringen

– Dette er ikke noe slags tribunal og heller ingen domstol. Vi skal prøve å finne fram til fakta, sier Kokkvold.

Han peker på at det nye i dag er at det er Pressens Faglige Utvalg som arrangerer dette som en høring, og det er utvalget under ledelse av PFU-leder Odd Isungset som skal stå for utspørringen.

– Vi har tidligere på 1970-tallet drøftet sjekkheftejournalistikk i våre presseorganisasjoner, men den gang syntes det så fjernt fra vår hverdag at det ble lagt til side. I dag er det mer relevant, og vi må ta saken alvorlig, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold.

Mandag 11. juni

Høringen vil finne sted i Oslo mandag 11. juni, og fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk, Gunnar Bodahl-Johansen, vil legge fram en rapport etter å ha intervjuet en lang rekke journalister og redaktører i kretsen rundt Se og Hør-journalistikken på oppdrag for Pressens Faglige Utvalg.

– Så vidt jeg vet har ingen nektet å medvirke i undersøkelsen til Bodahl-Johansen, og ingen har hittil sagt nei til å delta på høringen, sier Kokkvold, som ikke utelukker at høringen kan føre til endringer av Vær Varsom-plakaten på lengre sikt.

– Dette blir en høring, og ikke et debattmøte, men jeg håper at debatten om pressens arbeidsmetoder vil fortsette også etter høringen, sier Kokkvold.

Powered by Labrador CMS