Presseorganisasjoner ut mot økt data=overvåkning

Krever at Arbeiderpartiet og Senterpartiets forslag må få gehør hos flertallet i Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke skrev Journalisten at Arbeiderpartiet frykter et svekket kildevern som følge av lovforslaget om å gi politiet tilgang på flere metoder for dataovervåkning.

Ap og Sp etterlyser en utredning om hvordan forslaget vil slå ut for kildevernet, og vil uansett stramme inn politiets myndighet.

Les også: Arbeiderpartiet frykter svekket kildevern

Forutsetning for demokratiet

Nå går norske medieorganisasjoner ut med støtte til de to partiene. Det skjer gjennom et felles brev NRK, Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og den norske avdelingen av International Commission of Jurists (ICJ).

«Vi ønsker å uttrykke vår bekymring for skadevirkningene som utvidet bruk av skjulte tvangsmidler vil ha for massemedienes kildevern,» skriver de i brevet, og viser til kildevernet som en grunnleggende forutsetning for et fungerende demokrati.

«Stortinget kan etter vår oppfatning ikke vedta ytterligere etterforskningsverktøy mot terror, uten at lovgiver forsikrer seg om at bestemmelser vedrørende politiets skjulte metoder utformes slik at de ikke undergraver kildevernet som en menneskerettighet,» heter det videre, før justiskomiteen oppfordres til å følge forslaget fra Ap og Sp.

 

 

Powered by Labrador CMS