Illustrasjonsfoto: Collage fra boka boka «Den store rumpefeiden» av Marta Breen.
Om rumper og Journalistens omgang med tall
KOMMENTAR: Vi skriver uendelig mye mer om helse, trening, kosthold og samliv enn om Kim Kardashians naken-selfies og og Paradise Hotel, skriver Side 2-redaktør Vibeke Johnsen.
Vi i Side2-redaksjonen har knegget høyt og lenge over Marta Breens siste bok «Den store rumpefeiden». Det er en vittig og poengtert fremstilling av et fenomen som de siste to årene har fått mye oppmerksomhet i sosiale medier – og dermed også blitt plukket opp av tradisjonelle medier.
Breen og tegner Jenny Jordahl setter et klart legitimt fokus på det de mener er umotiverte rumpebilder og rumpesaker i norske medier.
Dette er en diskusjon Nettavisen, og herunder magasinet Side2, er fullt klar over siden vi er i en stadig pågående diskusjon med Marta Breen om såkalte umotivert nakenhet i avisen. (Ref. Breens uttalelser og Gunnar Stavrums svar i Journalistens artikkel.)
Men så leste vi tittelen på Journalistens sak og søkertallene som Journalisten har hentet inn i saken.
«I fjor publiserte norske medier 1.400 artikler om rumper. Hvorfor det?» spør Journalisten. I tabell-listen øverst troner altså Side2 med 573 artikler.
Vi stusset over tallene. Vi vet at vi ikke har skrevet 1.5 artikler om rumper hver dag i 2015. Det har vi heller ikke.
Les også: Trenger ikke en kjønnsspesifisert Vær Varsom-plakat
Etter en mailutveksling med Journalistens Martin Huseby Jensen kommer det frem at disse tallene ikke er fra 2015, dette er total-tallene, altså så langt tilbake Retriever/A-Tekst strekker seg (som er 2012). Videre er det i Journalistens søk ikke tatt høyde for hva slags innhold det er i artiklene, bare at de i en eller annen sammenheng inneholder ordet «rumpe».
Vi setter pris på at Journalisten nå har presisert noe i sin sak, men synes fremdeles tittel og tall og innhold ikke henger helt sammen.
For Side2 viser tallene ikke hvor mange av disse sakene som for eksempel er rene treningsartikler. Tallene inneholder også treff på artikler, som enten er tematisk kritiske, eller handler om personer som uttaler seg kritisk om fiksering på kropp- pupper, rumper og lår.
Side2 er Norges største kvinnemagasin på nett. Ja, vi skriver om Kim Kardashians naken-selfies og Paradise Hotel, men vi skriver uendelig mye mer om helse, trening, kosthold, foreldre, samliv og kvinners selvbilde.
Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:
Her er noen saker hvor ordet «rumpe» dukker opp i 2015 og 2016 i Retriever-søket.
Kristin Gjelsvik: Plastisk kirurgi skal for f…ikke normaliseres 23.02.15.
Martine (18) fra «Sykt perfekt»: Da vi var 15 år, hadde flere av venninnene mine slankekonkurranse med mødrene sine 05.03.2016
Her er øvelsene som trener hele kroppen i jula – Intervju med trenerne Maren Erdvik og Morgan Moen. 22. desember 2015
Linnea Myhre om bananinnlegget: - Jeg har ikke ord for hvor flau, frustrert og lei meg jeg ble. Om en kostholds- og kroppspressdebatt med trener Helle Bornstein. 30.11.2015
Ronja Hansen fant igjen treningsbilde av seg selv på Snapchat – om ufrivillig eksponering på sosiale medier. Dette er en sak fra A-Media-partner Finnmarks Dagblad
Styrkeløft: - Her er det null fokus på fresht treningstøy og fin rumpe. Side2 blir bedre kjent med knebøy, markløft og benkpress. 21.10.2015
25 ting du ikke visste om The Big Lebowski 21.02.15
Kan vi fokusere mindre på rumper? Sikkert. Er det galt å skrive artikler der ordet rumpe nevnes eller dukker opp? Nei.
Slik Journalisten fremstiller tall i faktaboksen, ser det ut som om Side2 konstant og bevisst bruker ordet «rumpe» for å trekke til seg lesere. Det er ikke tilfelle.