NRKs styreleder William Nygaard leder arbeidet med å finne Hans-Tore Bjerkaas' etterfølger. Foto:Kathrine Geard
NRKs styreleder William Nygaard leder arbeidet med å finne Hans-Tore Bjerkaas' etterfølger. Foto:Kathrine Geard

Jakter redaksjonell erfaring

NRK-styret er i gang med letingen etter Bjerkaas’ etterfølger.

Første møte om ny toppsjef ble avholdt tirsdag. Styreleder William Nygaard sier de nå har lagt opp en tidsplan for det søket, og målet er å få på plass den nye NRK-toppsjefen i god tid før Bjerkaas’ åremål løper ut i mars. Første port i løypa er å få finne et hodejegerfirma.

– Vi har satt ned et arbeidsutvalg som skal kartlegge kandidater, og også finne et konsulentfirma. Vi skal gjøre et bredt søk etter ny kringkastingssjef, og skal selv føle at vi har forsøkt å få en god oversikt, sier Nygaard.

Foruten Nygaard består arbeidsutvalget av tidligere sjefredaktør Gunnar Flikke i Adresseavisen og Sidsel Avlund, som representerer de ansatte.

Styret har også skrevet annonsetekst for stillingen, som i løpet av kort tid lyses ut. I tillegg har de blitt enige om hvilke tre egenskaper som det er viktigst at den nye kringkastingssjefen har.

Bred erfaring

Det første er at personen må ha en dyp forståelse for hva NRKs samfunnsoppdrag er og betyr.

– NRK er en spesiell institusjon. Det er en viktig forutsetning at kringkastingssjefen forstår vedtektene og NRK-plakatens betydning.

– Den andre egenskapen er redaksjonell legitimitet. Personen må ha jobbet med redaksjonelle spørsmål over en lenger tid og ha en publisistis forståelse.

Til slutt må Bjerkaas’ etterfølger ha gode lederegenskaper, hvor Nygaard også inkluderer økonomisk forståelse.

Digital kompetanse er et kriterium som Nygaard inkluderer i punktet om redaksjonell erfaring.

På spørsmål om det er viktig å finne en kvinne gjentar styreleder at ikke noe ville vært hyggeligere, men at ansettelsesprosessen må skje uavhengig av kjønn.

Kvalitet viktigst

Journalisten stilte styrelederen også spørsmål om hvilke utfordringer han ser for seg den nye toppsjefen må lose NRK gjennom i de kommende årene:

– Det vil være en stadig skjerpende, men sunn konkurranse. NRK må holde et langsiktig kvalitetsnivå i alle program og sjangre – i hele sitt mangfold og i all sin bredde. Kvalitetsdimensjonen for en allmennkringkaster har dessuten en veivisende mereffekt som kan virke postivt.

Han legger også til at NRK må fortsette å være tilstede på de plattformene hvor det sees og lyttes dersom den skal forbli en allmennkringkaster.

Powered by Labrador CMS