Fredrik Græsvik holder seg onsdag innendørs. Foto: TV 2 med tillatelse
Fredrik Græsvik holder seg onsdag innendørs. Foto: TV 2 med tillatelse

TV 2-Græsvik søker innendørs

Norske journalister på Gaza er mer forsiktige etter siste døgns utvikling. 

Tirsdag ettermiddag meldte internasjonale nyhetsbyråer at Hamas ventet våpenhvile i løpet av kvelden. Nå – mindre enn et døgn senere – kan den situasjonen være snudd på hodet med en dramatisk natt i Gaza og en bussbombe i Tel Aviv.

Rammet

Flere norske journalister befinner seg i øyeblikket inne i Gaza. TV 2 s Fredrik Græsvik og NRKs Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterte direkte tett opp til midnatt norsk tid tirsdag kveld.

Bare en drøy halvtime senere skrev TV 2-reporteren på Twitter at rutene i bygget han oppholdt seg i var blåst inn. Flere kraftige bomber hadde rammet byggene rundt Jala Tower i sentrum av Gaza by. Tårnet der Græsvik oppholdt seg, huser blant annet nyhetsbyrået AP og gir mulighet for utenlandske journalister til å sende TV-signaler hjem.

Tidligere på kvelden fikk TV-seerne se en skremt reporter da flere eksplosjoner skjedde i bakgrunnen mens han rapportere direkte på 21-nyhetene. Etter dette ble det bestemt at han ikke kunne reise tilbake til hotellet sitt, sier utenrikssjef Tuva Raanes i TV 2.

– Derfor var han der i hele natt sammen med en del utenlandske journalister, sier Raanes.

Søkt dekning

Med bakgrunn i nattens bomberegn over Gaza og dagens bussangrep i Tel Aviv, har TV 2s erfarne utenriksreporter nå søkt dekning innendørs, hvor han klipper materiale fra opptak tidligere på dagen.

– Vi har ikke noe valg nå når det er fare for gjengjeldelse. Det er tryggere å holde seg i ro. Derfor holder han seg, relativt sett, trygg.

NRKs Sigurd Falkenberg Mikkelsen befinner seg også inne i Gaza. Også han holder seg innendørs etter mørkets frembrudd. Han har utvist stor aktsomhet gjennom dagen. Det betyr at han bruker kort tid på stedene han oppholder seg og at han unngår åpenbare mål, som Hamas-institusjoner.

– Jeg er også forsiktig med kontorene til internasjonale media etter det som har skjedd i det siste, skriver Mikkelsen i en e-post til Journalisten.

Advarte journalister

Den internasjonale journalistføderasjonen IFJ skriver i en pressemelding onsdag at det israelske forsvaret nå utkjemper en krig mot journalister på Gaza.

– Skremmingen av journalister har utviklet seg til en åpen krig gjennom det israelske forsvarets praksis om å skyte først

og advare senere, heter det fra IFJ-president Jim Boumelha i meldingen.

Det israelske forsvaret, IDF, har de siste dagene tatt Twitter aktivt i bruk som en del av mediekrigen. I går kveld skrev de følgende på kortmeldingstjenesten:

– Advarsel til reportere i Gaza: Hold dere unna Hamas-representanter og fasiliteter. Terroristgruppen Hamas vil bruke dere som menneskelige skjold.

Varslet IDF

Mikkelsen opplever opptrappingen i retorikken fra IDF overfor journalister som urovekkende.

Han bor på et hotell i utkanten av Gaza by sammen med flere internasjonale journalister. Mikkelsen har selv varslet IDF om at han bor på det aktuelle hotellet, og IDF skal også ha anbefalt det for andre journalister.

– Utfordringen her er at det ligger et åpent jorde utenfor som har vært brukt til rakettoppskyting. Det er derfor mye bombing av området tett opp til hotellet. Ofte store eksplosjoner. Og om natten kan vi høre det dundre fra den israelske marinens beskytning av Gaza. Vegger og vinduer rister.

Solidariske

Flere av de norske journalistene møttes onsdag etter nattens bombing. Raanes sier flere av dem hadde behov for å snakke etter den dramatiske natten. Men hun understreker også at dette er snakk om erfarne reportere som kjenner området, har lokale kontakter og som også kjenner hverandre. Utenrikssjefen syns det er positivt at de norske journalistene tar vare på hverandre.

– Det er positivt med solidaritet journalistene imellom og at de kan legge konkurransen til siden.

Vurderer i fellesskap

Raanes venter at det vil ta flere dager før det er trygt å få TV 2s reporter ut av Gaza. Vurderingen om å i det hele tatt å rapportere fra konfliktområdet ble tatt av TV 2 og reporteren i fellesskap.

– Vi var klar over bombene. Men Fredrik ønsket å reise inn og rapportere, og vi mente det ville være viktig.

De løpende vurderingene foretas også i samarbeid mellom reporteren i felt og hjemmeredaksjonen. Det samme gjelder Sigurd Falkenberg Mikkelsen. Det er ledelsen i NRK i samråd med reporteren som gjør disse vurderingene.

– Vi diskuterer dette daglig, sier Mikkelsen.

Powered by Labrador CMS