Vidar Eriksens grafikk bærer saken, forteller journalisten som har forsøkt å skrive minst mulig. Illustrasjon: Vidar Eriksen/Fagbladet
Vidar Eriksens grafikk bærer saken, forteller journalisten som har forsøkt å skrive minst mulig. Illustrasjon: Vidar Eriksen/Fagbladet

Simen Aker Grimsrud utstyrte kildene med skrittellere. Slikt blir det sak av

Den som gikk lengst går 80 kilometer i uka.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I snart tre år har Simen Aker Grimsrud arbeidet i Fagbladet. I den tiden har han selv sittet mye stille i arbeidstiden. Og så skrives det mye om nettopp det å sitte stille på jobb. Med det ble nysgjerrigheten hans vekket. For når han har forlatt redaksjonen for å intervjue folk på arbeidsplassen, har han lurt på hvilke yrkesgrupper som faktisk går lengst.

Fagbladet er medlemsbladet til Fagforbundet. I alt 120 forskjellige yrkesgrupper sorterer ifølge Grimsrud inn under fagforeningen. Dermed gikk han i gang med å få med et så bredt spekter av yrkesgrupper som mulig.

Simen Aker Grimsrud. Foto: Fagbladet
Simen Aker Grimsrud. Foto: Fagbladet

Noen yrker måtte de ha med, sier han. Som helsearbeidere og ansatte i barnehager. Og så var det viktig å få med både de redaksjonen trodde gikk mye, og de det var ventet at satt mye på jobb.

– Jeg ble overrasket over at de var gira på å stille opp. Men folk er stolte av å gå så mye på jobb, forteller Grimsrud.

Bussjåføren måtte ut

Og så dukket det opp en metodeutfordring. For egentlig hadde de med en bussjåfør i undersøkelsen. Det taklet ikke skrittelleren. For med alle humpene osloveiene har å by på, fikk sjåføren veldig mange skritt og måtte derfor tas ut av undersøkelsen.

Egentlig skulle Grimsrud sett at hele landet var med i undersøkelsen, men på grunn av logistikk måtte redaksjonen konsentrere seg om Oslo-området. Dermed gjøv han løs på klubbledere for å etablere kontakt med potensielle kilder.

– Det var lettere enn jeg trodde. Men så er ikke dette en negativ sak, noe som bidro. At de går så mye på jobb er positivt.

Journalisten forteller at han i begynnelsen av uken utstyrte kildene med hver sin skritteller med beskjed om at de skulle ta den på ved arbeidsdagens begynnelse, og av igjen når den var over. Dette handlet om tillit.

Den som gikk lengst var portør Ole Martin Hernes ved Ullevål sykehus. I løpet av et år går han distansen Oslo-Istanbul eller 3.767 kilometer i året (80 kilometer i uka). Og selv om han visste han gikk mye, ble han overrasket. Enda mer overrasket ble nok Matchaporn Kanereuw som arbeider på NAV. Hun går årlig en distanse på 1.184 kilometer (25,2 kilometer i uka).

Her kan du lese Fagbladets artikkel

Kartet gjør saken

Grimstad sier at grafikken kollega Vidar Eriksen har laget var viktig for den endelige presentasjonen av funnene. Kildene uttrykker stor overraskelse når distansene de tilbakelegger legges oppå europakartet. Og så påvirker det helt klart den journalistiske fortellerteknikken positivt. 

– Presentasjonen gjør mye. Artikkelen kunne vært presentert med 10.000 tegn, men å presentere det slik gjør saken mye bedre. Jeg har skrevet minst mulig og heller latt kartet tale for saken. 

Powered by Labrador CMS