Jobber for at Facebook skal betale skatt i Norge

Regjeringen og skattemyndighetene venter på at internasjonale avtaler blir forankret i den norske skattelovgivningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nettgiganter som Facebook og Google omsetter for nærmere fire milliarder kroner i reklame i Norge, men slipper unna selskapsskatt her i landet. Facebook åpnet kontor i Norge tidligere denne uka, for å øke innsatsen på reklamemarkedet. Inntektene blir imidlertid bokført i Irland, der selskapet har sitt europeiske hovedkontor og betaler skatt.

Les også: Facebook på plass i Oslo

Regjeringen jobber for å skattlegge Facebook og andre internasjonale medieselskaper i Norge. Ifølge skattedirektør Hans Christian Holte er det er vanskelig å skattlegge disse selskapene så lenge de ikke oppgir hvor mye av deres totale omsetning som kommer fra det norske markedet. Men det kan det bli slutt på, ifølge Klassekampen.

Det kan gå mot at norske skattemyndigheter gis lovpålagt tilgang til regnskapstall fra hovedkontoret i Irland som viser selskapets kundeomsetning i Norge. Blant annet har OECD og G20-landene nylig framforhandlet en avtale om såkalt land-til-land-rapportering for internasjonale selskaper, skriver Klassekampen.

Fra Stortinget kommer det også krav at de globale medieaktørene må beskattes hardere. Arbeiderpartiet har bedt regjeringen om en utredning og foreslår at pengene fra Facebook og Google skal gå til å styrke pressestøtten.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland har også varslet at Facebook og Googles skatteflukt skal løftes opp på agendaen når Norge overtar formannskapet i Nordisk Ministerråd til neste år.

Daglig leder Sigrid Klæboe i Tax Justice Network, som kjemper for global skatterettferd, mener norske myndigheter ikke trenger å vente på internasjonale avtaler for å forfølge disse selskapene.

Powered by Labrador CMS