Jeg sov godt i natt

(KOMMENTAR): Fordi jeg slapp å stå opp i otta og fortelle andre hva du tjente i fjor.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Så er vi der igjen. For andre år på rad har Journalisten latt være å dekke skattelistene. Feil, sier noen. Skammelig, mener andre. Jeg er ikke direkte lei meg av den grunn. 

Snarere er jeg hakket med uthvilt enn jeg ville ha vært dersom vi hadde stått opp i fem-tiden for å begynne søkene i skattelistene. Tidligere år, i hvert fall de snart fem årene jeg har jobbet i Journalisten, har redaktør Øgrim og journalistene Mossin og Jensen stått altfor tidlig opp for et b-menneske for å finne ut hva du eller sjefen din tjente i fjor. Det har resultert i tre artikler: Så mye tjente journalistene, så mye tjente redaktørene og så mye tjente direktørene.

Ikke så altfor samfunnsnyttig, mener nå vi.

Det er vel også ganske få der ute som vil hevde at medienes samfunnsoppdrag er å ha fortelle at: «Rikest og mest sexy på «Kon-Tiki»» eller «Lurer du på hva naboen tjener?» eller «Kan le hele veien til banken» eller eller «Hvem av disse tjener mest». La oss ikke glemme «Akkurat nå: Sjekk hva alle tjener».

Samfunnsoppdrag? Dette er titler jeg fant på to minutter i Dagbladet, Nordlys, VG, Bergensavisen og Nettavisen. I den rekkefølgen.

Jeg innrømmer straks at også jeg har søkt søk i skattelistene, på meg selv. Angivelig tjente jeg 459.751 kroner i fjor. Og så skattet jeg 171.196 kroner. Det er alt Skattetaten føler for å oppgi om meg, om du ser bort fra sirkelen der hvor det står formue, hvilken postadresse jeg bor på og at jeg snart er 40 år.

Det skattelistene ikke forteller er at jeg solgte min bittelille leilighet på Tøyen sommeren i fjor. De forteller ikke at jeg sammen med min samboer kjøpte et rekkehus vi brukte noen grunker på å pusse opp. Det forteller heller ikke noe om dobbelfinansiering som trakk ned skatten min. Og det forteller i hvert fall ikke at ligningsmyndighetene ikke hadde fått med seg at jeg hadde solgt den ene boligen og kjøpt den andre, eller at jeg også har bil med tilhørende lån, da de sendte meg ligningen tidligere i år. Takk.

Så hva ville lønna og skatten min egentlig fortalt dere? At Journalistens medarbeidere faktisk har en hyggelig lønn? Joda, vi - som så mange andre - ønsker oss mer, men vi klager ikke. Trur Eg. Det forteller ikke noe annet enn den individuelle lønna i redaksjonen. I dette tilfellet min. Snittet skriver vi gjerne om når NJ og MBL legger frem sin statistikk.

Men det er klart, når Aftenposten forteller sine lesere at Jonas Gahr Støre er rikere enn resten av regjeringen til sammen, vil det helt sikkert gi dem klikk. Det er nok derfor både VG og Dagbladet mater oss med teskje at Martha Louise og Ari Behn snart har svidd av hele formuen sin.

God grafsedag!

 

Powered by Labrador CMS