Skups styreleder Jan Gunnar Furuly. Arkivfoto Journalisten.
Skups styreleder Jan Gunnar Furuly. Arkivfoto Journalisten.

Skup gransker regnskapet for mer økonomirot

Har ikke full oversikt over økonomien for fjoråret.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag fortalte Journalisten at sekretariatsleder Jens Egil Heftøy i Skup (Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse) har sagt opp stillingen med umiddelbar virkning. Årsaken er blant annet at privat forbruk er belastet regnskapet i Skup.

Heftøy, som har vært ansatt siden 2009, vil tilbakebetale et beløp på 42.859 kroner til Skup, og har allerede tilbakebetalt deler av det.

Les: Skups sekretariatsleder slutter - politianmeldes av Skup-styret

Nytt regnskap presentert for årsmøtet

På et pressemøte tirsdag kveld kunne Skups styreleder Jan Gunnar Furuly ikke utelukke at beløpet kan øke. I samarbeid med Skups revisor granskes nå regnskapene tilbake til 1. januar 2015.

– Vi sjekker en del andre ting, og er ikke sikre på om vi har full oversikt. Det må vi gå opp løypa på. Vi har for lite informasjon til å si noe om omfanget, sier Furuly til Journalisten.

Regnskapet for fjoråret ble behandlet på årsmøtet i Skup 8. april, samme fredag som gravekonferansen åpnet. I forkant hadde Skup sendt ut papirer om at stiftelsen gikk med et overskudd på 187.481 kroner.

Ifølge Furuly var det først dagen før årsmøtet at Skups styre ble oppmerksom på at det ikke var tilfellet. På årsmøtedagen ble det lagt fram papirer som viste et underskudd på 107.358. Differansen på nær 300.000 skyldes en regnskapspost på 200.000 kroner som aldri skulle vært ført, og 85.000 i tapte kundefordringer.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Revisor reiste rødt flagg

– Det var som et sjokk da vi fikk melding om dette klokken 10 om morgenen torsdag. Til årsmøtet hadde vi en revisjonsberetning jeg som styreleder valgte å forholde meg til og som revisor gikk god for.

– Jeg informerte kontrollkomiteen, Skups råd og nøkkelepersoner i styret om at her er det ting vi må se på etter Skup. Det var et kjempedilemma om vi skulle ta åpen konfrontasjon på årsmøtet, og med hele Skup. Samtidig må vi tenke på medarbeideren vår som vi har et arbeidsgiveransvar overfor.

At regnskapet ikke var som det burde ble imidlertid oppdaget tidligere. Statsautorisert revisor Kåre Uppstrøm i Skups revisorselskap Baker Tilly Grimsrud sier at en av hans ansatte reiste et rødt flagg.

– Vi kommuniserte jo bare med sekretariatslederen og regnet med at han ga beskjed videre. Så da vi ringte opplevde vi at kommunikasjonen ikke hadde flytt videre, sier Uppstrøm.

Tilliten brutt

Styreleder Furuly forteller at det ble jobbet med saken i kulissene under hele Skup-helgen. I etterkant av gravekonferansen har de forsøkt å finne ut av omfanget. Tirsdag morgen konfronterte de sekretariatslederen med funnene. Ifølge Skups advokat Dag Drevvatne konkluderte Heftøy på eget initiativ med å si opp sin stilling.

– Det er snakk om små tallstørrelser her. Det vanskelige for Skup er at de er avhengig av tillit til at den ansatte klarer å holde orden i regnskapet. Vi vet ikke om dette er rot eller forsettelig handling, men det ikke særlig tillitvekkende, sier Drevvatne.

– Dette er i hovedsak en (potensiell, red.anm.) arbeidsrettssak som er brakt til ende. Det er ikke en kriminalsak. Det er tilliten som er brutt, og når det er snakk om en lederstilling er tillit helt avgjørende og avskjedsgrunn på ledernivå. Men det tok han selv initativ til å gjøre.

Utenriksdepartementet krever redegjørelse

Tillit er også Skup avhengig av hos sponsorer som Utenriksdepartementet (UD) og Fritt Ord som i fjor bidro med knapt 3 millioner kroner i støtte til den norske gravestiftelsen og til den internasjonale gravekonferansen GIJC som ble avholdt på Lillehammer i fjor høst.

– Denne saken bringer oss i forlegenhet overfor donorene våre. Vi må rapportere om hver eneste krone vi fikk overfor UD innen mai for å vise at vi brukte dem på Lillehammer. Det føler jeg meg trygg på, sier Furuly, som nå må avgi en skriftlig redegjørelse om den oppståtte situasjonen overfor UD allerede onsdag.

Han og revisor Uppstrøm sier at de private pengene som er ført på Skup belaster grunnkapitalen, altså egenkapitalen i stiftelsen, ikke støtten.

Heftøy ivaretatt

Sekretariatslederen har ikke besvart Journalistens henvendelser tirsdag. Men Skup og deres advokat sier at de ivaretok ham på en faglig god måte med støtteapparat på møtet der han ble konfrontert tirsdag.

– Det er tilbud til ham om bistand, sier Drevvatne.

Onsdag morgen går Skup til politianmeldelse av forholdet. Drevvatne sier at det var nødvendig for at styret skal kunne si at de har gjort jobben de bør gjøre.

– Vi har en mann som har lagt seg flat - ingen innsigelser eller protester. Jeg vil karakterisere det som en personlig tragedie, sier Drevvatne.

Mer jobb på de frivillige

På spørsmål om hvordan Heftøy stiller seg til politianmeldelsen, sier Furuly at det må han selv kommentere.

Styret i Skup samles på nytt på mandag for å evaluere årets konferanse og for å stake ut kursen videre. Furuly sier det er en stor kapasitet å kunne ha en ansatt i heltidsstilling:

– Vi vil i en periode fremover være uten sekretariat som vil fungere. Vi famler litt nå. Det blir tøft, men vi har som ambisjon å holde Data-Skup til høsten og en Skup-konferanse neste år med høyt faglig nivå. Vi som er ubetalte frivillige må nok jobbe mer enn vi trodde. Dette er detaljer vi ikke har tenkt på, nå har vi tenkt på hvordan vi skal håndtere denne floka.

Powered by Labrador CMS