Skup rykker ut

Tre journalister er snart på vei fra Oslo for å bistå i et større gravearbeid. Destinasjon: Hemmelig.

Publisert

Stiftelsen kunngjorde i desember at Skup feirer sine første 20 år ved å gi bort et skreddersydd graveteam til en utvalgt redaksjon. Åtte søkere meldte seg, forteller Skup-leder Håkon Haugsbø. Alle var papiraviser.

Søknadene ble behandlet strengt konfidensielt. Onsdag kunne Haugsbø fortelle at vinneren ba om hjelp til å granske en klassisk problemstilling i grenselandet til korrupsjon. Journalisten fikk også møte graveteamet, men hvem som får hjelpen, er hemmelig.

– Hvorfor så mystiske?

– Det var redaksjonen som ba om at vi ikke offentliggjør avisas navn. De var redde for at prosjektet skulle bli kjent før tida er moden.

Haugsbø sier det er ganske vanlig at redaksjoner gjør sitt journalistiske forarbeid i stillhet før de henvender seg til dem som undersøkes. Saken Skup skal hjelpe til med, er bare sjekket et stykke på vei. Han er likevel sikker på at den har potensial til å gi nyheter med nasjonalt gjennomslag.

Graveteamet består av Bjørn Olav Jahr, eks Kapital og Memo, André Verløy ved IJ og den tidligere DN-journalisten Jens M. Johansson.

De har ikke brukt tid på å drøfte om og når objektene for gravearbeidet skal få vite at lokalavisa har ekstern hjelp. I første omgang reiser alle tre ut for å bli kjent med kollegene. Hittil har én journalist jobbet med saken lokal, med bistand fra en kollega og en redaksjonell leder. Nå blir det kastet på mer kull også i redaksjonen.

Ambisjonen er å kunne bidra til at noe publiseres før Skup-konferansen i annen halvdel av mars, slik at også eksperimentet kan bli gjenstand for seminarbehandling der. Prosjektet har et beskjedent budsjett til dekning av 15 arbeidsdager for teamet. Til sammen.

Powered by Labrador CMS