Slik illustrerte Bernt Aksel Larsen bloggen sin før helgen. Det likte Amund Djuve i Dagens Næringsliv dårlig

Gjennom flere blogginnlegg reagerer Bernt Aksel Larsen på DNs journalistikk, men å illustrere med pistol tok kaka.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi likte ikke Bernt Aksel Larsens bruk av et pistolbilde i blogginnlegget. Han fjernet pistolen da vi ba om det, skriver sjefredaktør Amund Djuve per epost til Journalisten.

Larsen er sentral i Smiths Venner. Han er en av toppene i sekten. Lørdag publiserte Dagens Næringsliv en omfattende dokumentar hvor de tok for seg Larsen og forstander Kåre J. Smiths forvaltning av menighetens milliardformue. Larsen er utdannet skatterevisor. Han har tidligere arbeidet for forløperen til dagens Økokrim da det sorterte under Kripos, og i Skattedirektoratet.

Her finner du DNs dokumentar «Venner i hardt vær»

Sammen med den nederlandske næringslivsavisen NRC Handelsblad har DN fått tilgang til 200.000 eposter sendt mellom den bedrageri-siktede Jonathan van der Linden, Bernt Aksel Larsen, Kåre J. Smith og flere andre ledere i menigheten.

Vulgærjournalistikk

I forkant av publiseringen lørdag har Larsen tatt bloggen fatt. I posten «Vulgærjournalistikk på sitt verste» skriver han om fotografer som lurer med telelinser og journalist og fotograf fra Dagens Næringsliv som kommer på døren. Og som tilbringer flere timer utenfor gården hans.

– Vi ønsket å intervjue Bernt Aksel Larsen, som så å si ikke har svart på noen av våre

Amund Djuve. Arkivfoto: Birgit Dannenberg
Amund Djuve. Arkivfoto: Birgit Dannenberg

spørsmål. Vi ønsket også å fotografere ham og derfor ventet vi en stund utenfor huset hans, forteller Djuve.

Larsen jobber aktivt med å diskreditere både journalist Line Dugstad gjennom et polemisk innlegg om hvor skummel mannen bak rattet så ut. Og mannen som har forfattet mange av e-postene, nederlandske van der Linden.

«Så nå sitter vi altså fortsatt her med hver vårt problem. Du må lage en historie der du skriver at noen sier at jeg har vært på McDonalds, men at kanskje har jeg ikke vært der likevel, og at du er nesten sikker på at jeg har vært der, men at jeg selv sier at jeg er sur på han fyren du fikk kassalappene fra, og at derfor vil jeg ikke hjelpe deg med å fortelle hvor jeg egentlig har spist når jeg var ute på byen, og at jeg ikke liker å bli spurt om mine matvaner og i hvert fall ikke når kona hører på. Å lage en slik historie som folk synes er morsomt å lese er ikke så enkelt.»

Trakk pistolen

Så på fredag poster Larsen blogginnlegget «Åpent svar til Dagens Næringsliv om pengeutpressing», illustrert med en pistol. Djuve kontakter Larsen og ber ham fjerne illustrasjonen fordi det kan fremstå som om han oppfordrer til vold mot journalistene i mediehuset. Larsen følger forespørselen, selv om noen slik oppfordring aldri var hans intensjon. I tirsdagens DN skriver han at:

«Jeg ønsker selvfølgelig ikke på noen som helst måte å bidra til at journalistene føler seg uttrygge (SIC), og erstattet omgående pistolen med hippisymbolet for fred. Dagens Næringsliv på sin side ser imidlertid ikke ut til å ville fjerne sin symbolske pistol, men holder den stødig rettet mot mitt hode.»

Larsen skriver i sine mange blogginnlegg at det er god grunn til å tro at van der Linden, som må møte i retten for underslag og bedrageri, kan ha forfalsket e-postene DN og NRC sitter på. I hvor stor grad har i så fall avisen tatt høyde for det?

Har oversikt

– Vi har jobbet etter beste evne med alternative kilder til de rundt 200.000 epostene vi sitter på, og i motsetning til Larsen vet DN hvor materialet kommer fra. Smiths Venner er en menighet som samler inn enorme summer. Når menigheten så benytter Sveits, Kypros, Bermuda og Dubai for å håndtere sine økonomiske transaksjoner, er det god grunn til å undersøke videre. Også når menighetens ledere har et overskudd på 209 millioner i sitt private selskap på Kypros, er det naturlig å spørre hvordan dette er kommet i stand. Denne gevinsten har vi fått bekreftet ved å sjekke regnskapsregisteret i Brønnøysund. Så langt har ikke åndelig leder Kåre Smith eller rådgiver Bernt Aksel Larsen villet svare særlig forståelig på våre spørsmål om sin personlig gevinst, skriver Djuve i e-posten til Journalisten.

I dokumentaren kommer det frem tre steder at Larsen ikke har villet svare på DNs spørsmål i konkrete saker. Avisen har likevel gjengitt tre svar fra Larsen mot slutten av saken. Her skriver han at van der Linden skal ha reist verden rundt med luksusprostituerte. En påstand det ikke finnes noen dokumentasjon på overfor leserne. Så hvorfor valgte DN å la denne tett på injurierende påstanden få stå?

– I forbindelse med de åpne rettshøringene i Nederland knyttet til varetektsfengslingen, er det kommet frem flere detaljer om Van der Lindens livsførsel og hvem han reiste med. Mye av dette er allerede omtalt i nederlandske aviser. Vi så derfor ikke noen grunn til å endre Larsens svar.

– Dette er vår tredje dokumentar om Smiths Venner. Vi har gjort vår egen vurdering av hvilke deler av materialet vi har villet gå videre med.

Powered by Labrador CMS