Gunnar Thorenfeldt mottok heder på Arbeidsmiljøkongressen 2016 for sin gravejournalistikk om fagfeltet. Foto: Sveinung Uddu Ystad
Gunnar Thorenfeldt mottok heder på Arbeidsmiljøkongressen 2016 for sin gravejournalistikk om fagfeltet. Foto: Sveinung Uddu Ystad

Arbeidsmiljø-prisen 2016 til Dagbladets Gunnar Thorenfeldt

Hedret for målrettet gravejournalistikk om sosial dumping og andre arbeidsmiljøproblemer.

Publisert Sist oppdatert

Gunnar Thorenfeldt mottok Arbeidsmiljøprisen 2016 på åpningsdagen av Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen i Bergen tirsdag. Han får prisen for målrettet og systematisk gravejournalistikk knyttet til arbeidsmiljø, arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

Prisen ble delt ut av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

I begrunnelsen for prisen trekker juryen fram at Thorenfeldt belyser pågående arbeidsmiljøkriminalitet både i inn- og utland, og at han i sitt arbeid har bidratt til å sette arbeidsmiljøutfordringer, arbeidslivskriminalitet og helseskader i arbeidslivet på dagsordenen. Thorenfeldt har gjennom flere år laget kritiske reportasjer om politiske og byråkratiske hindringer på arbeidslivsfeltet i Norge som har bidratt til økt kunnskap i samfunnet.

Juryen har også vektlagt Thorenfeldts evne til å rette søkelys på ulike miljøer og grupperinger som driver kriminell virksomhet og utnytting av arbeidstakere i et internasjonalt perspektiv. Thorenfeldt har blant annet gjennom reportasjereiser til Sør-Afrika, Mosambik og Øst-Europa dokumentert hvordan profitt fra arbeidslivskriminalitet i Norge brukes til å finansiere organisert kriminalitet i andre deler av verden.

Den Norske Arbeidsmiljøprisen ble for første gang delt ut i 1961. Dette er den opprinnelige og originale Arbeidsmiljøprisen som deles ut i Norge. Prisen deles ut årlig av en selvstendig stiftelse som ledes av Arbeidsmiljøsenteret.

Årets jury har bestått av:

Elisabeth Vatne-Lund, leder i HMS-Faglig Forum
Morten Kjerstad Larsen, seniorinspektør i Arbeidstilsynet
Kjetil A. Vedøy, direktør i Arbeidsmiljøsenteret