Lars Idar Waage. Foto: Stavanger Aftenblad
Lars Idar Waage. Foto: Stavanger Aftenblad

TV 2 hindret historisk bilde

Stillfotografene fikk ikke fotografert utdeling av kongepokal.

Publisert Sist oppdatert

Mandag møtte Stavanger Oilers Vålerenga på hjemmebane til NM-finale. Og det var hjemmelaget som endte med å kunne heve pokalen over hodet etter kampen var omme. For TV 2 som eier rettighetene til ligaen, så dette trolig flott ut under livesendingen. For stillfotografene fra avisene og Scanpix, var det langt fra så fint.

For det de ikke var klar over var at TV 2 ikke ville la andre pressefolk enn deres mannskap slippe ut på isen før etter at kongepokalen var delt ut.

– Vi skulle overføre utdelingen som en del av TV-sendingen, og for å unngå kaos er det vårt klare ønske at det her – som på de fleste andre live TV-sendinger – er ønskelig å ha noen kjøreregler for at ikke TV-bildene skulle ødelegges, forklarer sportssjef Bjørn Taalesen i TV 2.

Kummerlig

Stavanger Aftenblads fotograf Lars Idar Waage sier til Journalisten at forholdene i Siddishallen er kummerlige. Og hallen er langt fra bygget for TV-sendinger. Derfor var det vanskelig for stillfotografene å finne en plass å stå, og å forflytte seg i pausene da de måtte gå slalåm mellom tilskuerne.

Etter at kampen var omme stilte fotografene seg ved sekretariatet for å kunne ta bilder av pokalutdelingen, siden arrangementsansvarlig hadde gjort det klart at de ikke fikk gå ut på isen før pokalen ble delt ut. Det var feilinformasjon, budskapet gikk på at det var først etter utdelingen de fikk raske over isen.

– Det førte til at vi var en gjeng fotografer som sto helt feil i et hjørne og uten muligheter til å ta gode bilder av utdelingen. Hadde vi visst det kunne vi posisjonert oss andre steder, men det gjorde vi jo ikke. Vi hadde ikke vært til hinder for feiringen og for TV 2s arbeid, sier Waage.

Fotografen forklarer at han ikke har bilder av overrekkelsen i det hele tatt. Avisen hadde også en annen fotograf til stede, men heller ikke i hans kamera ble utdelingen eksponert skikkelig, til det var det for mange rygger i veien.

Utelatt

Reportasjeleder Erik Johansen i Scanpix sier han synes det er en uting at de ikke får slippe til når nyhetene skjer. Helst hadde han sett at de hadde fått full tilgang, og han liker svært dårlig at de ble hindret.

– Jeg forstår ikke problemet ved at det er fotografer ute på en isflate når en kongepokal skal deles ut. Noen ganger kan det være plassproblemer, men det må kunne la seg gjøre, sier Johansen.

– Er dette så underlig? Hva er forskjellene i forhold til eksempelvis et scenearrangement som ikke er sport? Fotografer kan ikke fritt løpe opp på en scene på enkeltbegivenheter – kjøreregler rundt dette aksepteres uten videre. Hva er forskjellen på dette og ishockeyutdelingen? Sportssjef Taalesen mener at fotografene hadde tilgang til begivenheten, så klagen deres går i så fall på mangel på bedre arbeidsforhold.

Historisk

For Waage og dekningen i avisen dagen etter, var ikke bildet av utdelingen så viktig, men han reagerer likevel, for bildet har stor historisk verdi, derfor forstår han ikke hvorfor fotografene ikke fikk lov til å gå en halv meter ut på isen. Det mener han ikke ville ødelagt for TV 2.

– Vi er ikke i en konkurransesituasjon, de sendte kampen direkte, vi hadde våre lesere på nett med en gang og på papir et halvt døgn etterpå. Jeg synes det da bør være rom for en finne plass til stillsfotografene ved slike historiske hendelser. Det er dumt at TV 2 styrer bildeproblematikken, ikke bare levende bilder, men også stills.

Den frustrasjonen forstår Johansen i Scanpix og gir Aftenbladet støtte.

– Det skjer ikke hver sesong, så forstår jeg deres frustrasjon når de utelates fra å ta de umiddelbare nyhetsbildene.

Powered by Labrador CMS