Trond Giske. Foto: Birgit Dannenberg
Trond Giske. Foto: Birgit Dannenberg

Overredaktør igjen

(KOMMENTAR): Giske går seg bort i kanalene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Trond Giske krever at nasjonale begivenheter som fotball-VM skal gå på riksdekkende TV-kanaler. Kulturministeren fremmer kravet gjennom et brev til idretts- og TV-toppene, skriver VG (ikke på nett). Men hva er en riksdekkende TV-kanal?

Bakgrunnen for Giskes utspill er at han brukte store deler av lørdagen til å finne et sted han og hans mor kunne se Norge spille uavgjort mot Island. For Viasat 4 hadde man ikke på hotellet der han bodde. Ifølge tall fra TNS Gallup når Viasat 4 ut til like over to tredeler av befolkningen. Siden januar har kanalen økt distribusjonen med 5,6 prosent. I samme periode har for eksempel TV 2 Zebra økt sin med 1,8 prosent til 83,7 prosent.

En av årsakene til at Giske ikke fant Viasat 4 på sitt hotellrom, er at den egentlig er en digitalkanal. Men i det første året den eksisterte fikk den også distribusjon på de analoge kabelnettverkene. Hadde den fortsatt vært å se analogt, ville nok dekningsgraden vært atskillig større.

Giske viser til riksdekkende kanaler, men når det er sagt, så har han jo lenge vært opptatt av hvordan TV3 opptrer i forskjellige anledninger. Og TV3 hadde for to år siden 63 prosent i distribusjon (nå 88 prosent). Rekk opp hånden de som aldri har ment at TV3 er en riksaktør.

Tallene fra TNS skal man også ta med en klype salt. Ikke fordi de er løgn, men de baseres på at brukerne skal svare på om de har kanalen eller ei. Tirsdag er det to år siden ZTV ble Viasat 4, og det kan tenkes at ikke alle kjenner igjen merkevaren i et etter hvert mylder av tv-kanaler.

Dersom Giske ikke fikk sett kampen på lørdag, så fikk nesten 600.000 andre den med seg. Som BI-forsker Mona K. Solvoll fastslo i sin studie i fjor, så er ikke fotball noen garanti for høye seertall.

Giske forsøker vel egentlig å si at han ikke liker at Viasat vil legge en del av VM til den nye betalingskanalen Viasat Fotball. Tror statsråden at TV 2 vil gjøre det annerledes? Det er klart at de vil legge de kampene de kan til sin betalkanal TV 2 Sport. Men både TV 2 og Viasat, har pålegg om at enkelte kamper skal gå på såkalte frikanaler. Dermed er de også tilgjengelige.

Det mest interessante med Giskes kravbrev er at han legger føringer for allmennkringkasterne. Med mindre jeg leser utspillet helt feil, stiller Giske redaksjonelle krav til TV 2 og NRK, når han sier at de skal by på ski-VM i 2011.

Det er kanskje heldig for TV 2 og Alf Hildrum at fra nyttår kan ikke Giske kreve stort av dem, siden de da er unntatt konsesjonskrav. Verken TVNorge, TV3 eller Viasat 4 er, slik jeg leser det, allmenn-TV. Dermed kan Hans-Tore Bjerkaas og NRK bli sittende igjen rundt forhandlingsbordet. Med Giske dyttende bak dem.

Dette er, slik jeg ser det, et utspill i valgkampen hvor kulturministeren håper å skyte stang-inn og skåre noen nye velgere blant allerede irriterte fotballfans. Det blir nok stang-ut, fordi statsråden legger seg opp i hva som skal kringkastes på de forskjellige kanalene. Det er vel en redaktørs ansvar, ikke en statsråds.

Powered by Labrador CMS