IJ får ikke innreise i Kina

Kursdeltakerne måtte garantere at de ikke skulle gjøre journalistikk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi kan ikke si vi er nektet innreise til Kina, men selve visumprosessen er blitt gjort vanskelig for oss, sier Ståle de Lange Kofoed. Sammen med Trygve Aas Olsen skulle han reist til Shanghai med ti andre kursdeltakere i kurset Næringsliv over grensene.

I utgangspunktet skulle de tolv til BIs samarbeidspartner i Kina, Fudan University. Og for å sikre dette fikk samtlige deltakere invitasjon av BI til å komme dit.

Måtte ha flere brev

I en del tilfeller pleier det å være nok, men ikke denne gangen.

– Halvannen måned før avreise fikk vi beskjed om at vi måtte få et tilsvarende brev fra Fudan University, men ifølge BI er det ikke mulig å utstede et slikt brev. I valget om å gå flere runder om visum, uten garanti om at vi fikk det til, falt vi til slutt på at vi droppet Shanghai-delen og gjennomfører det heller i Hong Kong.

For som om ikke invitasjonsbrevet var nok, ble det også avkrevd et brev fra hver av deltakerne og fra deres respektive redaktører hvor de skulle love at de ikke ville gjennomføre journalistisk virksomhet under kursoppholdet.

Ikke-journalistikkontrakt

Kofoed forklarer at det ikke kunne være slik at de måtte gå og kontrollere innholdet i notatblokkene deres, eller nekte deltakerne å ta bilder.

Forkurset begynte torsdag og avreise er i slutten av mai. Ambisjonen er å belyse næringsliv som ikke får like stor dekning i mediene, den asiatiske økonomiens påvirkning på verdens økonomien, og den norske økonomien.

– Det er nok et underdekket område.

Kursdeltakerne skal også til Singapore hvor 200 norske bedrifter er representert. 

Powered by Labrador CMS