Randi Øgrey og Elin Floberghagen.
Randi Øgrey og Elin Floberghagen.

Håper regjeringen ser digitalt

– Noe har vi gjort riktig i Norge, da er det viktig at det digitale også får.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag legges statsbudsjettet fram, og det er etter årets vurdering av mediestøtten knyttet forholdsvis store forventninger til fremtidig støtteordning.

Utvalget leverte sin innstilling til kulturminister Anniken Huitfeldt som under Nordiske Mediedager i Bergen sa hun vil drøfte hvordan eventuelle endringer i statsstøtten til mediene kan gjennomføres i statsbudsjettet i 2013, altså om ett år.

– Vi ønsker mer fart og handling i mediepolitikken. Målene står fast, men det gjør også virkemidlene, sier administrerende direktør Randi Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening til Journalisten.

Mangfoldet

MBL-sjefen mener regjeringen med å utføre noen enkle grep kan bidra til stor handling og viser til at mangfoldet i mediebransjen er stort, men og at det er viktig at dagens ordning som er rettet mot papirdelen av nyhetsbransjen også burde gjelde for digitale produkter.

– Innovasjonen i bransjen er stor uten at virkemidlene fra staten har endret seg. Vi trenger en plattformnøytral mediestøtteordning, sier Øgrey.

Statsminister Jens Stoltenberg har allerede varslet at årets budsjett vil være stramt, og fra arbeidsgivernes side er det heller ikke de store forventningene til de økonomiske utslagene.

Venter ikke mer penger

Øgrey mener det uansett er mulig å vise vilje til å tenke nytt uten å bruke penger.

– Selv om det ikke hadde gjort noe om de økte potten litt. Det vil gi rom for å eksperimentere mer enn i dag.

– Vi må ha gjort noe riktig når 72 prosent av befolkningen leser aviser daglig. Dette står seg inn i den digitale verdenen, og må bør også virkemidlene fra staten følge etter.

Men neppe kutt

I NJ sitter leder Elin Floberghagen med moderate forventninger til regjeringens forslag til statsbudsjett.  Hun mener regjeringen lett kunne vist en aktiv holdning gjennom å innføre en plattformnøytral mediestøtte. Og så hadde hun gjerne sett at det hadde blitt gjort en gjennomgang på momsproblematikken, men hun har ikke de store forventninger til at det kommer til å skje.

– Regjeringen varsler et stramt budsjett, hva om de kutter i produksjonsstøtten?

– Det virker svært lite sannsynlig. Det vi forventer er at regjeringen kommer i forkant og tilpasser støtten til innhold og ikke plattform. Å komme i forkant betyr i hvert fall ikke å kutte.

Powered by Labrador CMS