Utvalget som skal hjelpe Arbeiderpartiet med fremtidens mediepolitikk. FOTO: Martin Huseby Jensen

Vil sikre medienes framtid

Arbeiderpartiet nedsetter eget medieutvalg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Jeg vil nødig si vi har sovet. Vi har fulgt med i timen med en voksende grad av uro for om vi forstår det som skjer, svarer Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre på Journalistens spørsmål om politikerne har duppet av, siden de nå opplever situasjonen som presset.

Burde det stilles innholdskrav til mediestøttemottakerne, spør Arild Grande. Dette er et av flere spørsmål som skal drøftes det neste året. FOTO: Martin Huseby Jensen
Støre er i møterommet for å hilse på medlemmene i Arbeiderpartiets medieutvalg. Utvalget ledes av Arild Grande. Med seg har han Lisbeth Berg-Hansen fra finanskomiteen, Odd Omland i næringskomiteen. Nordlys-redaktør Anders Opdahl, tidligere BA-redaktør Olav Terje Bergo, filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen, jurist og kommunikasjonsrådgiver Zaineb Al-Samarai, journalist Line Finnøy Bakken, student og tidligere forlagssjef Ida Berntsen, rådgiver Andre Nerheim i LO, førstekonsulent Gørild Sælandi Stortinget og kommunalpolitisk rådgiver Eirik Aarek i Arbeiderpartiet.

Annen tidsalder

Støre forteller at på reisene som utenriksminister ble han i møte med journalister, kanskje over kaffe, fortalt hva som skjer i mediebransjen. Han har sett at utenriksdekningen ikke lenger er nyhetsrevet i samme grad som før.

- Vi har ikke sovet, men vi strever med å forstå konsekvensene, sier han.

Det er første møte i utvalget som har fått ett år på seg. Ikke til å skrive NOU-er eller sette to streker under et svar, men å gå opp virkemidlene som lover og direkte og indirekte støtte.

Jonas Gahr Støre sier Arbeiderpartiet ikke har sovet i timene, men forteller det har vært vanskelig å forstå konsekvensene av utviklingen. FOTO: Martin Huseby Jensen
- Hva kan vi endre. Det må skje nå for dagens ordning er laget for en annen tidsalder, sier Grande og viser til at produksjonsstøtten kanskje bør vurderes ut fra andre mål enn opplag.

Før møtet begynner, snakker han om innholdskrav. Noe han kort har drøftet i Journalisten tidligere. Kanskje, sier han, kan det stilles krav om andel egenprodusert innhold til dem som mottar pressestøtte.

Første på lenge

Olav Terje Bergo forteller at han har vært pådriver for et slikt utvalg.

- Det er første gang siden 1990 at Arbeiderpartiet har satt en slik tenketank i sving, sier han.

Situasjonen er alvorlig og viktig, sier Støre til de andre rundt bordet. Den er kritisk. Internt i partiet heter utvalget Demokrati- og medieutvalget. Jobben er å finne ut av hvordan ta vare på demokratiet, gjennom mediene. Som økonomiske rammebetingelser.

- Tradisjonelt er vi forsvarere av momsen. Den bidrar til godene vi har. Derfor er momsspørsmålet et vanskelig spørsmål for oss. Når vi nå åpner for nullmoms, viser det hvor viktig dette er for oss, forklarer partilederen.

Oppdatert

Medievanene er i endring. Selv holder han fire papiraviser privat. Når disse er hentet og ligger på kjøkkenbordet, vier husets 15-åring dem ingen oppmerksomhet.

- Men han er mer oppdatert på nyheter enn jeg er.

Med en bransje hvor utviklingen går stadig kjappere er det en fare for at utvalgets forslag fort blir utdaterte. Som Støre påpeker, det kan være at betalingsviljen på nett utvikles til å bli sterk.

Regjeringen får refs for å ville kutte i produksjonsstøtten. Innføre lavmoms på papir og på digitale produkter, ikke justere NRK-lisensen. Utvalget og partiet vil ha synspunkter som ikke er sammenfallende med regjeringen, påpeker Støre.

Powered by Labrador CMS