Fortsatt IJ-støtte, uvisst hvor mye

Alt tyder på at Institutt for Journalistikk får statsstøtte også neste år, men hvor mye blir først klart når Medietilsynet har behandlet saken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har senket skuldrene litt, sier styreleder Einar Hålien ved IJ.

Han viser til at departementet foreslår å øke den potten som går til medieforskning og etterutdanning, og siden det ikke er nye tilskuddsmottakere på banen, håper han at IJ får det samme som i fjor eller noe mer.

– Men jeg håper ikke dette tar altfor lang tid. Vi må også ha en viss klarhet i hva vi kan forholde oss til, sier Hålien.

Svaret kommer først i januar

Dagens forslag til kulturbudsjett for 2008 gir altså ikke svar på hvor mye Institutt for Journalistikk kan påregne å få i statsstøtte neste år. For inneværende år er støtten rundt sju millioner kroner, og ting kan tyde på at IJ også neste år vil få statsstøte om lag på det nivået. Men noen endelig beskjed vil de ikke få før budsjettforslaget er ferdigbehandlet i Stortinget og departementet på grunnlag av budsjettvedtakene på ny har gått igjennom hvem som skal ha støtte.

Dermed vil ikke IJ vite hva de har av penger neste år før en gang i januar.

Sekkepost

I årets budsjettforslag har departementet gått tilbake til den gamle ordningen at de bevilger en sum over post 73 til «anvendt medieforskning og etterutdanning», og at dette fordeles senere. I forslaget er posten økt fra 11.100.000 til 11.577.00 kroner.

Departementet skriver i budsjettkommentarene at bevilgningen på denne posten skal dekke medieforskning og etterutdanningsbehov i mediebransjen. I tillegg dekker bevilgningen tilskudd til Mediebedriftenes Landsforbund og Landslaget for lokalaviser.

– Rådet for anvendt medieforskning fremmer forslag til fordeling av midlene til forskning. Medietilsynet fordeler midlene. Departementet forutsetter at Rådet for anvendt medieforskning fortsatt fokuserer på barn og unges mediebruk. I tillegg bør rådet støtte prosjekter som fokuserer på hvordan og i hvilken grad personer med innvandrerbakgrunn bruker, eller ikke bruker, det tilgjengelige medietilbudet i det norske samfunnet, heter det videre.

Det siste avsnittet må bety at forslag om å legge ned rådet nå ser ut til å være lagt i skuffen.

Avviser dramatikk

Seniorrådgiver Jan Erik Andersen i Medietilsynet sier at det ikke er noen dramatikk i det som nå skjer. Departementet har valgt å gå tilbake til den budsjetteringsform som ble benyttet fram til for tre år siden.

– Først når vi får tildelingsbrev fra departementet etter at Stortinget har vedtatt neste års budsjett, kan vi si hvor mye IJ får i støtte, sier Andersen.

Powered by Labrador CMS