Aftenbladets journalist mistenker at skolen som beskyldes for julesangsensur snudde etter mediepress

Rektor Frøydis Anthonsen fastholder at skolen ikke har snudd, og mener journalist Dag-Henrik Fosse ikke har vært villig til å lytte til det hun har å si.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag publiserte Stavanger Aftenblad en sak om at Nylund skole i Stavanger hadde sendt ut sangtekster der ord som «jul» og «nisse» var fjernet fra julesanger på sjette trinn, og at «Deilig er Jorden» bare skal nynnes.

Saken skapte sterke reaksjoner og ble bredt omtalt i riksmediene. Noen timer etter kunne Dagbladet, og senere flere andre medier melde at saken ikke stemte, og at skolen hadde sendt ut sangtekstene ved et uhell. 

– I hui og hast svarte jeg på spørsmål da journalisten ringte tidligere i dag, og uten å sjekke saken nærmere har de publisert saken som om vi har ønsket å endre julesangene, sier rektor ved skolen Frøydis Anthonsen til Dagbladet.

Overfor Dagbladet avviste hun at ordene skal fjernes fra julesangene.

Avisen står på sitt

Stavanger Aftenblads journalist Dag-Henrik Fosse avviser overfor Journalisten at det har skjedd en misforståelse mellom ham og rektoren. Det var først da journalisten ble oppringt av Dagbladet seint onsdag kveld at Aftenbladet ble oppmerksom på at dette skulle ha vært et uhell. 

Fosse forklarer at avisen står på det de opprinnelig publiserte, nemlig at skolen ville endre sangtekstene. Han ser ikke bort fra at rektoren snudde i forklaringen etter mediepresset som kom etter at de først publiserte saken.

Han har fått tilgang til de omskrevne tekstene, og fått bekreftet fra lederen for FAU (Foreldrenes arbeidsutvalg), og flere foreldre at de har fått utlevert plan for uka der omskrivningene framkommer.

– Taler med to tunger

– Jeg opplever at rektoren her taler med to tunger, og det må stå for hennes regning, sier Fosse, og legger til:

– Det er ikke tvil om at rektor på spørsmål fra Aftenbladet svarte at ordet «jul» oppfattes som støtende, og underforstått at sangtekstene derfor ble skrevet om. Hun sa ingenting i samtalen onsdag ettermiddag at det var orginialtekstene som skulle avsynges.

Fosse viser til spørsmålet fra Aftenbladet, og svar fra rektoren publisert slik i Stavanger Aftenblad:

– Hvorfor er ordet «jul» og «nisser» og teksten til «Deilig er jorden» tatt bort på årets desembersamling? spør Fosse

– Noen som ikke ønsker julebudskapet ville oppfatte det som støtende at ordet jul inngår, for de henger seg opp i at når ordet jul er med så må det også være noe kristent, svarer rektoren.

Overfor Journalisten fastholder Fosse at rektoren svarte at ord som «jul» og «nisse» av noen kan oppfattes som støtende.

Ikke interessert 

Rektor Frøydis Anthonsen ved Nylund skole skriver i en e-post til Journalisten at hun opplevde å få spørsmål fra Fosse om noe hun ikke kunne svare på der og da. Hun sier at hun ikke visste at det lå noe slikt dokument ute på ukeplanene som journalisten henviste til. Hun forteller at hun opplevde at han hadde en sak han ville ha bekreftelse på.

– Jeg henviste han derfor videre til andre som kunne hjelpe. Han kommenterte det samme flere ganger, blant annet hvorfor vi hadde byttet ut ordet «jul», og at vi hadde brutt åndsverksloven. Jeg følte at han ikke respekterte at jeg ikke kunne svare direkte der og da på spørsmålet hans og jeg kjente jeg ble irritert for at han ikke var interessert i å lytte til det jeg kunne fortelle noe om.

Barneforestilling lar seg ikke snu

– Fosse tror at du snudde i forklaringen etter mediepresset som kom etter at de først publiserte saken. Stemmer det? 

– Nei, en juleforestilling på barnetrinnet lar seg ikke snu på så kort varsel. De korrekte sangene var lagt ut på alle klassene 04.12.2016. 146 barn og 10 voksne hadde øvd i ukevis. Forestillingen var i dag.

– Han mener du taler med to tunger i denne saken. Hva tenker du om det?

– Det får stå for hans regning. Jeg vet hva som er sagt og gjort.

– Om det ikke stemmer at begrepene skulle fjernes fra sangtekstene, hvorfor opplyste du ikke journalisten om det i den første samtalen?

– Jeg prøvde, men han lyttet ikke.

Til svaret på spørsmålet Fosse viser til i denne saken forklarer Anthonsen at hun refererte det til flere diskusjoner med FAU gjennom flere år, og at det har ingenting med årets julesamling å gjøre.

Powered by Labrador CMS