– CNN-klasse på norske medier

SVTs Stefan Åsberg er imponert over sine norske kollegers dekning av tragedien på Utøya.

 – Normalt sett når man kommer til et katastrofeområde, så ser man veldig mye død. Det gjorde vi ikke der. Det var en slags drømmeaktig tilstand over øya. Det var utrolig gripende og jeg ble bergtatt. Samtidig var det ikke vanskelig å forestille seg det som hadde utspilt seg der noen timer tidligere, sier SVTs USA-korrespondent Stefan Åsberg til det svenske bransjenettstedet Resume.

Videre sier han at han aldri har sett et så vakkert sted.

Overfor Journalisten presiserer han at han aldri dro ut til Utøya, slik hans kollega fra den svenske storavisen Expressen gjorde. Ifølge Åsberg hadde de fått klar beskjed om å holde seg unna øya.

I sosiale medier

Åsberg forteller at han følte seg billig der han sto utenfor krisesenteret og forsøkte å få intervjuer. Men etter hvert tok han også i bruk Facebook for å oppnå kontakt med mulige intervjuobjekter.

– Sosiale medier er i dag så viktige og store blant ungdommene, og så er det enklere å oppnå kontakt med dem der.

 Selv henvendte han seg direkte til seks ungdommer som hadde vært på Utøya. Tre av dem lot være å svare, to sa de ikke ville mens én stilte opp.

– Det er en enkel og respektfull måte å nærme seg ungdommen på, og så føltes det lettere for meg som journalist.

God katastrofedekning

Den svenske journalisten forteller at han var veldig imponert over hvordan de norske kollegene håndterte katastrofedekningen. Åsberg er inne i sin andre periode som SVTs USA-korrespondent og sier at de norske mediene virkelig kunne sammenlignes med de amerikanske.

– Det var virkelig CNN-klasse over dekningen deres. Katastrofer er jo en spesialitet i amerikanske medier, men de norske mediene gjorde dette veldig bra, sier han.

Verdensklasse

Åsberg mener at medieovervåkingen av terroranslaget var i verdensklasse, og selv om han ikke kjenner til hvordan de norske journalistene arbeidet, opplevde han at de håndterte arbeidet respektfullt.

– Ut fra det jeg har sett, så har mine kolleger håndtert dette så godt som det lar seg gjøre, men å forsøke å ta seg ut til øya mens etterforskningen pågår, det er å gå for langt!

Mandag ble det klart at det så langt er kommet inn 12 PFU-klager på mediedekningen.