Dette bildet av Gro Hammerseng og Heidi Løke ville ikke Se og Hør ha på nett. Foto: Peder Torp Mathisen/Østlandsposten
Dette bildet av Gro Hammerseng og Heidi Løke ville ikke Se og Hør ha på nett. Foto: Peder Torp Mathisen/Østlandsposten

Se og Hør stoppet lokalavisen

Påberopte seg eksklusive rettigheter til Larviks gullfest, som verken håndballaget eller eventbyrået sier kjendisbladet hadde fått.

Publisert Sist oppdatert

30. desember ble håndballjentene i Larvik norgesmestere nok en gang, og feiret seg selv på restauranten Olivia i Oslo. Lokalavisen var selvsagt interessert i å dekke seiersfesten til hjembyens helter. Østlandsposten tok turen, men møtte veggen.

Fikk ett bilde

Da journalist Stine Indahl og fotograf Peder Torp Mathisen var på vei inn i festlokalet, ble de stoppet.

– På vei opp trappa var det en som kom bort til oss og spurte hva vi drev med. Han sa Se og Hør hadde eksklusive rettigheter til å dekke arrangementet, forteller Indahl.

Indahl sier hun først trodde han var en dørvakt. Det var imidlertid Se og Hørs journalist Farid Ighoubah, og han skal ha gitt tydelig uttrykk for at han ikke ønsket lokalavisens utsendte på festen.

Det endte med at Indahl og Mathisen godtok Se og Hørs betingelser. De fikk kun tillatelse til å ta ett bilde og så forlate lokalet.

– Der og da ble jeg veldig paff, og situasjonen bar preg av at klokka var ni på kvelden og deadline nærmet seg. Men sett i ettertid, ser jeg at vi burde bedt dem ryke og reise.

De måtte love Se og Hør at de ikke kom til å bruke bildet på nett eller selge det videre. I ettertid fikk Indahl også en tekstmelding av journalisten, som ville forsikre seg om at de holdt avtalen.

Var velkommen

Larviks venstrekant Sara Breistøl arrangerte festen med hjelp av Nicolai Askløv i eventbyrået Platinum Agency, som er en bekjent av henne. Breistøl sier håndballklubben ikke har inngått noen avtale med Se og Hør.

– Vi ville aldri nektet lokalavisa tilgang. (…) Det er jo ingen som følger opp bedre enn Østlandsposten og gir oss mer positiv omtale.

Breistøl sier de er interessert i mest mulig publisitet, og at de ikke hadde ønsket å dele ut noen eksklusivitet til Se og Hør.

Askløv representerte eventbyrået på arrangementet. Han ønsket ifølge Breistøl lokalavisen velkommen, mens det var Se og Hør som laget vanskeligheter. Askløv formidler Journalistens henvendelse til sin sjef William C. Williams.

Misforståelse

Platinum Agency-sjefen forklarer at de har en avtale med Se og Hør. Men den dreier seg kun om at ukebladet får rettigheter til å dekke deres eventer på bekostning av konkurrenten Her og Nå. Annen presse skal ha fri tilgang.

Williams sier han vanligvis er til stede på alle byråets arrangementer, og at han hadde sørget for at lokalavisen hadde fått dekke festen hvis han var der. Han mener saken baserer seg på en misforståelse hos Se og Hørs journalist om hvilke rettigheter de var gitt. Han forteller også at det er et utbredt problem at konkurrenter utgir seg for å være fra andre medier enn de er, og slik sikrer seg inngang på arrangementer de ikke skal ha tilgang til. Williams mener det kan gjøre journalistene «paranoide» i arbeidet.

– Hadde eksklusiv avtale

Se og Hørs journalist Farid Ighoubah sier sjefen Harald Haave må uttale seg om saken. Sjefredaktøren sier dette:

– Vi hadde en eksklusiv avtale om rettigheter til å dekke den festen og utover det har jeg ingen kommentar.

Haave vil ikke svare på om «eksklusiviteten» kunne bety at de fikk retten til å være til stede fremfor konkurrenten Her og Nå, mens andre medier var velkomne.