Foto: Tom Wall
Foto: Tom Wall

Nytt Kim Wall-stipend skal støtte kvinnelige journalister

Minnefondet har samlet inn 194.000 kroner så langt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Kim hadde en smittende nysgjerrighet, som var nesten som et barns i sin natur, full av uskyldighet og god vilje» forteller venner og familie om den avdøde svenske frilansjournalisten Kim Wall.

Nå har de etablert et minnefond som skal støtte unge, kvinnelige journalister som vil utforske subkulterer. I løpet av få dager har de samlet inn 194 000 kroner via crowdfunding. Målet er å få inn 100.000 amerikanske dollar (ca 780.000 NOK). 
 Kim Wall ble meldt savnet da hun ikke kom tilbake fra en reportasje hun skulle lage fra den hjemmelagde ubåten til den danske oppfinneren Peter Madsen 11.august i år. Ti dager senere ble deler av kroppen hennes funnet da de drev i land ved Vestamager utenfor København. I retten har Madsen forklart at Wall døde da hun fikk en 70 kilo tung jernluke i hodet. Han nekter for å ha partert henne. Ubåteieren er siktet for forsettelig drap.

De innsamlede pengene skal gå til organisasjonen International Women’s Media Foundation, og målet er å gi kvinnelige journalister mulighet til å dekke subkulturer. «I Kim Walls ånd», som de sier i videoen. I ettertid har mange diskutert at Walls skjebne viser risikoen spesielt kvinnelige frilansjournalister løper. 

Nettsiden Remembering Kim Wall er en hyllest til den fremgangsrike journalisten, og har samlet et stort utvalg artiklene hennes. 6. september ble det holdt en minnestund for Wall i Beijing, hvor hun bodde med kjæresten sin.

Powered by Labrador CMS